nienależnie pobrane, brała z FA i od dłużnika- proszę o pomo - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 maja 2019, 22:38

Witam i proszę o pomoc.
Wierzyciel miała przyznane FA przez kilka okresów poczynając od 2009/2010. Wyszło na jaw (dzięki prokuraturze)że dłużnik w czasie kiedy pobierała FAcpłacił jej na konto w euro.Pani twierdzi że nie zwróciła na to uwagi :) Dłużnik wpłacał różnie, najpierw co miesiąc, później co dwa - ale najczęściej z wyrównanie za dwa miesiące. W tytule wpisywał alimenty na córkę i za jaki miesiąc. Mam pytanie jak ustalić/wyliczyć NPŚ? Czy w miesiącu np. maju kiedy pobrała FA, ale nie dostała od dłużnika w maju tylko z wyrównaniem w czerwcu za maj będzie NPŚ?
Czytałam na forum, że aby były NPŚ musi być zbieg wypłaty przez dwa organy w tym samym miesiącu? Bardzo prosze o pomoc.Pierwszy raz taka sprawa. A propos czy bank może udzielić informacji o wpłatach na konto wierzycielki, konkretne kwoty i dni kiedy wpływały jej na konto? Z góry dziękuję
emka722
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 22:47
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 27 maja 2019, 10:45

Ja bym zrobiła nienależnie pobrane za te miesiące, w których faktycznie dostała.
Zrób wezwanie do dłużnika i do wierzycielki o potwierdzenie wpłat alimentów.
Bank chyba nie odpowie na takie pytanie.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Napisano: 27 maja 2019, 16:54

Potwierdzenie wpłat od dłużnika mamy od Prokuratury. I właśnie z tych wpłat wynika,kiedy i ile przekazywał wierzycielce. Wezwanie do pani poszło, ale nie odebrała. W sumie w czterech okresach świadczeniowych pobrała 8200 zł i w tym okresie dostawała od dłużnika jednak nie co miesiąc tylko np co dwa z wyrównaniem za poprzedni.Tak naprawdę to powinna była wszystko co dostała podczas pobierania FA od razu przekazywać komornikowi. Masakra jakaś. Ktos miał takie NPŚ i może pomóc ? Dziękuję
emka722
Praktykant
Od: 19 kwie 2017, 22:47
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 28 maja 2019, 9:35

Ja miałam kiedyś taki przypadek, ale wtedy regularnie co miesiąc dostawała podwójnie. Sprawa była prosta. Do zwrotu ma ponad 20 tys. Decyzja o NP. Do teraz tytuł wykonawczy jest w US - nie ma wpłat, bo pracuje na ćwierć etatu.
Emka2017
Referent
Od: 13 kwie 2017, 9:52
Zajmuję się: FA DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x