Wierzycielka złożyła wniosek na nowy okres świadczeniowy załączając zaświadczenie od komornika o wyegzekwowanych alimentach za rok 2023 gdzie w IV otrzymała 2.500 zł, w VII 1.000 zł, a w X 1.000 zł. Oczywiście cały rok 2023 pobierała u nas FA więc ma nienależnie pobrane. W okresie I-IX 2023 r. miała zł/ zł w kwocie 316,87 zł, a od X 500 zł. I teraz pytanie czy Pani powinna mi zwrócić całe 4.500 zł czy stosownie do tego ile od nas miesięcznie otrzymywała? Nie wiem jak się do tego zabrać, help!
Jak sama nazwa wskazuje - nienależnie pobrane świadczenia z FA - więc nie może zwrócić do OPS więcej niż otrzymała świadczeń z FA.
Sformułowanie w art. 2 pkt 7) lit d) ustawy "do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów" dotyczy sytuacji gdy kwota otrzymanych od komornika alimentów była niższa niż świadczenie z FA, np. świadczenie z FA wyniosło 500zł, a wierzycielka otrzymała od komornika 200 zł, to NP jest 200 zł
WG MNIE "DO WYSOKOŚCI OTRZYMANYCH ALIMENTÓW" oznacza NP w kwocie otrzymanej od komornika/dłużnika.
Gdyby komornik przekazał kwoty zgodnie z ustawą, to całość byłaby zaliczona na pokrycie zaległości dłużnika.
My w takim przypadku robimy NP tylko do wysokości wypłaconych alimentów.
A powiedzcie mi co w sytuacji, jeżeli komornik wyegzekwował od dłużnika i przekazał wierzycielce kasę, ale w zaświadczeniu napisał ,,wyegzekwowano i przekazano wierzycielce 480,00 zł (w tym odsetki 484,00). Czy w takiej sytuacji mogę ustalić np?