Witajcie, jestem nowa w FA i to mój pierwszy przypadek z nienależnie pobranymi. Pan pobiera FA od XI/18 w kwocie 400 zł miesięcznie. Wczoraj przyszedł i poinformował, że komornik w grudniu przelał mu na konto 1 243,45 zł (Pan nie zagląda na konto i dopiero teraz się o tym dowiedział). Poradźcie jak ustalić okres nienależnie pobranego, czy mogę mu potrącać z listy bieżące czy rozłożyć na raty ? poratujcie proszę ...
Jeżeli komornik odpisze, że były to bieżące alimenty, to robisz nienależnie pobrane za grudzień te 400 zł. Możesz je potrącać z bieżących. Jeżeli napisze, że są to zaległości, to jest OK.
Dzięki za odpowiedzi. Pani ma wypłacane co miesiąc po 400 zł. Wyczytałam gdzieś że nienależnie pobrane należy ustalić taką kwotę jaka została wypłacona. Ustaliłam 400 zł NP świadczenia za grudzień, potrącę z bieżącej wypłaty. Nie wiem do końca czy to na pewno dobrze ...
Nieistotne czy są to alimenty bieżące czy zaległe. Są nienależnie pobrane zgodnie z art. 2 pkt 7 lit d bodajże. Zgodnie z art. 28 Komornik winien przekazać zgodnie z kolejnością. W pierwszej kolejności na FA jeśli jest wypłacany. Jeżeli dłużniczka miała tyle długu tj. te 12...zł z tytułu wypłaconych FA to te pieniądze powinny zgodnie z kolejnością trafić na konto OPS.
tak jest wyraźnie napisane, że zgodnie z kolejnością do całkowitego zaspokojenia, a dopiero później wierzyciel. Ja bym się skłaniała w kierunku ustalenia nienaleznie pobranego kwoty, którą Pan otrzymał od Komornika.