nienależnie pobrane - koordynacja
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
nienależnie pobrane - koordynacja
Hej, petenci dostają wszczęcia postępowań w sprawie nienależnie pobranych świadczeń z wielu lat wstecz, decyzje odmowne przez wojewodę wydane kilka lat temu, a przypomniano sobie, że trzeba nienależne zrobić. Odsetki przez te lata wiadomo nazbierały się. Teraz pytają się mnie czy można "coś" zrobić aby nie płacić tych odsetek - bo długo trwało postępowanie i w ogóle dzieci dorosłe itd. Pytanie brzmi czy macie jakieś wygrane przypadki odwołania od nienależnie pobranych ustalonych w ramach koordynacji? Czy odwołanie przedłuży tylko czas spłat i będą większe odsetki? Nie wiem jak wspomóc moich petentów. Dość długo te postępowania trwają w jednym przypadku dopiero po 5 latach od przesłania zapytania o koordynację ustalili, że zachodzi następnie wydano odmowę a po dwóch latach nagle wszczęcie o nienależnie pobrane
Dodam, że jakoś do tej pory nie było nienależnych z koordynacji więc nie miałam do czynienia z ewentualnymi odwołaniami i nie wiem czy można cokolwiek zdziałać.

- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: nienależnie pobrane - koordynacja
Strony składały wnioski o umorzenie odsetek z uwagi na przewlekłość postępować i Wojewoda umarzał same odsetki.
Oprócz nienależnie pobrane - koordynacja - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
czy mogę uchylić SP
ŚP stare zasady - nowe orzeczenie
zasiłek rodzinny UKR-dokumenty
POBIERANE ŚP I ODBYWANA KARA W ZK
Niepełnosprawnośc-eksmon nienależnie pobrane pomocy
Do TOMA (119 osób odczytało i nikt nie wie)
świadczenie pielęgnacyjne - składka KRUS
Ustalenie prawa do ZP
renta w roku bazowym a zasiłek rodzinny
wzór decyzji
stare świadczenie pielęgnacyjne a świadczenie rodzicielskie na kolejne dziecko
Wyrok o alimenty bez kluzuli wykonalności
dodatek dopełniający
orzeczenie KRUS a ŚP po staremu
jak zapytać Urząd o zastosowanych środkach egzekucji do starych Tytułów wykonawczych
św. pielęgnacyjne po nowemu a rodzina zastępcza.