Zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Przyszła do mnie kobieta , która pobiera stypendia. Dziś zgłosiła zmianę dochodów. Zapomniała mi wcześniej powiedzieć że podjęła pracę. od września. Okazało się że jej dochody przekraczają kryterium. Co teraz zrobić? Stypendium miała przyznane na rok szkolny 2015/16 w okresie od pażdziernika do grudnia. Teraz wyrażają zgodę na zmianę decyzji. Cofnąć ale żądać zwrotu? art. 90 o ust. 7 mówi, że organ może odstąpić od żądania zwrotu. Czy można od razu wydać taką decyzję bez żądania zwrotu??? PROSZĘ O POMOC.
można wydać taką decyzję od razu tylko trzeba umotywować dlaczego odstępuje się od żądania zwrotu, pan na szkoleniu mówił, że nie wystarczy wpisać w decyzji, że zwrot niweczyłby skutki udzielonego stypendium i stanowiłby nadmierne obciążenie finansowe, tylko trzeba, że może ktoś jest chory i ponosi duże koszty leczenia, czy może jest jakaś inna trudna sytuacja danej rodziny
Dziękuję Jesień 2015. A co w sytuacji kiedy Wójt stwierdzi, że mają oddać te pieniądze? Co z 80% dotacji będę musiała zwracac??? Czy w ratach mogą spłacić???
ja miałam taką sytuację, że pani musiała oddać pieniądze i oddała jednorazowo, a jak to załatwiła księgowa tego nie wiem, być może doliczyła te środki do wypłaty za okres od stycznia do czerwca bo to był zwrot w tym okresie
CZy ktoś mógłby mi pomóc !!!Proszę po raz pierwszy mam taką sytuację. Wszczęłam juz postępowanie i teraz muszę wydać decyzje. Pierwsza będzie cofająca a druga z żądaniem zwrotu??? Jak ma wyglądać ta druga?Macie wzór?
ponieważ nigdzie nie spotkałam się z procedurą postępowania w takiej sytuacji, więc wspólnie z kierowniczką i radcą prawnym napisałam druga decyzję, gdzie ustalona była wysokość stypendium do zwrotu, żądanie tego zwrotu a także podany był termin dokonania zwrotu tej kwoty. Moja decyzja wyglądała tak:
............. dnia ........
Pan/Pani .....................
zam. .........................
,.............................
( kod pocztowy)
Decyzja Nr .........
Na podstawie art. 104 Kodeksu postępowania administracyjnego ( tekst jednolity Dz. u. z 2016r. poz.23, art.90m ust.2, art.90n ust.1, art.90o ust. 5 i 6 ustawy z dnia 7 września 1991r. o systemie oświaty ( Dz. U. z 2004r,, poz. 2572 z późn, zm.) po rozpatrzeniu sprawy z urzedu
postanawiam
1. Ustalić wysokość nienależnie pobranego stypendium szkolnego na kwotę .......
2. Żądać zwrotu należności z tytułu nienależnie pobranego stypendium szkolnego w wysokości ...
3. Zwrotu należności należy dokonać w terminie 14 dni od daty, gdy niniejsza decyzja stanie się ostateczna.
uzasadnienie
tu już wpiszesz sobie co i jak, jeżeli mogłam pomóc w jakiś sposób to cieszę się, gdybyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz, postaram się odpowiedzieć