Proszę o pomoc strona nie zgłosiła zmian. Przyniosła dokumenty dopiero w czerwcu 2016 r. W okresie od 01.02.2016 r. do 30.04.2016 r. ma zasiłek rodzinny wraz z dodatkami nienależnie pobrany. W tym okresie łapała się na mechanizm „złotówka za złotówkę”. Robię jej świadczenia nienależnie pobrane w wysokości różnicy pomiędzy kwotą wypłaconą a kwotą „złotówki za złotówkę” ? Co z rozpoczęciem roku wtedy, który jest jeszcze nie wypłacony, a dzielony ?
u mnie kobieta też nie zgłosiła podjęcia pracy przez syna, za maj łapie się na zł za zł i też zrobiłam nienależnie pobrane z różnicy między tym co wypłaciłam a tym co powinna była wziąć.
I teraz co z rozpoczęciem roku szkolnego? program nie nalicza dodatku na wrzesień rozpoczęcia roku.
Ja nawet nie mam takiej możliwości, żeby ten dodatek ręcznie wpisać do systemu, musiałabym go przypisać do zasiłku rodzinnego (oczywiście później ręcznie poprawiać to trzeba byłoby w sprawozdaniu), ale faktycznie on przy wyliczeniach jest uwzględniany, więc nie wiem jak tu liczyć tą róźnicę.
Jak robicie to fizycznie w programie?(sygnity) Mam identyczny problem, decyzja zwrotowa od obecnej która trwa? a potem zmiana sytuacji życiowej? I co z tym dodatkiem z tytułu rozpoczęcia?