pomocy; czy nienależnie pobrane świadczenia rodzinne w związku z nowym rozporządzeniem Ministra Finansów z 16stycznia 2014 roku należy ujmować w sprawozdaniu RB 27s (wg.nowego rozporządzenia $2 pkt2 który mówi, że ujmuje się tylko dochody budżetowe jednostek samorządu terytorialnego)
nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne nie są nigdzie nazwane, nie maja statusu dochodu, ani BP ani JST. Dlatego też JST powinna wprowadzić plan na takie dochody i nazwać je dochodami poprostu w swym budżecie. Odprowadząc przez paragraf wydatków do BP, a co za tym idzie wykazywać w Rb 27S - ale podkreslam może tak zrobić wprowadzając na te należności plan dochodów własnych.
=========
niestety dla większości skarbników jest to zbyt \"fantazyjne\", cytując Pana TW [...niektórzy są niereformowalni...] i nie robią z tym nic!!! I tak poza budżetem wiszą sobie środki finansowe nigdzie nie wykazane , brawo!!!
No oczywiście jest tak jak pisze Beata 1. Wielokrotnie pokazywałam skarbnikowi schematy księgowań zwrotów , gdzie były wyraźne zapisy o dochodach i wydatkach JST. Jednak jak do tej pory zwroty \"wędrują\" sobie z rachunku na rachunek .
u mnie w OPS- nie ma planu (jest w urzędzie). Ja wykazuje w rb-27s ws paragrafie 0970. Oddaje to urzedu. Oni w swoich sprawozdaniach wykazują jako wydatki (2910)
no to jak to ma w końcu wyglądać??
ja dotychczas miałam plan dochodów na zwroty par. 097 i tak wykazywałam w sprawozdaniu. A teraz już nie wiem jak to robić, skarbnik twierdzi że zgodnie z zapisem paragrafu 2 ust. 2 rozporządzenia z 16.01.2014
Jak to ma być??