nienaleznie pobrane swiadczenia rodzzinne - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 24 mar 2014, 20:55

pomocy; czy nienależnie pobrane świadczenia rodzinne w związku z nowym rozporządzeniem Ministra Finansów z 16stycznia 2014 roku należy ujmować w sprawozdaniu RB 27s (wg.nowego rozporządzenia $2 pkt2 który mówi, że ujmuje się tylko dochody budżetowe jednostek samorządu terytorialnego)

Pozdrawiam ; wypowiedzcie się na ten temat
~maria

Napisano: 25 mar 2014, 9:39

Ja nie wykazuję bo to nie dochód gminy
~Anka

Napisano: 25 mar 2014, 16:58

Anka a jak ksiegujesz nienależnie pobrane świadczenia?? pozabilansowo??
Możesz podać księgowanie??
~jx

Napisano: 25 mar 2014, 17:19

to jak księgujesz
~ola1

Napisano: 25 mar 2014, 17:33

nienaleznie pobrane świadczenia rodzinne nie są nigdzie nazwane, nie maja statusu dochodu, ani BP ani JST. Dlatego też JST powinna wprowadzić plan na takie dochody i nazwać je dochodami poprostu w swym budżecie. Odprowadząc przez paragraf wydatków do BP, a co za tym idzie wykazywać w Rb 27S - ale podkreslam może tak zrobić wprowadzając na te należności plan dochodów własnych.
=========
niestety dla większości skarbników jest to zbyt \"fantazyjne\", cytując Pana TW [...niektórzy są niereformowalni...] i nie robią z tym nic!!! I tak poza budżetem wiszą sobie środki finansowe nigdzie nie wykazane , brawo!!!
~Beata1

Napisano: 25 mar 2014, 17:38

...dokładnie jest tak jak piszesz. Masz 100% racji.

Pozdr TW
~TW

Napisano: 26 mar 2014, 9:19

No oczywiście jest tak jak pisze Beata 1. Wielokrotnie pokazywałam skarbnikowi schematy księgowań zwrotów , gdzie były wyraźne zapisy o dochodach i wydatkach JST. Jednak jak do tej pory zwroty \"wędrują\" sobie z rachunku na rachunek .
~AM

Napisano: 26 mar 2014, 9:52

To poprosze o ten schemat księgowania :-)
~TOLA

Napisano: 26 mar 2014, 11:52

u mnie w OPS- nie ma planu (jest w urzędzie). Ja wykazuje w rb-27s ws paragrafie 0970. Oddaje to urzedu. Oni w swoich sprawozdaniach wykazują jako wydatki (2910)
~madzia

Napisano: 26 mar 2014, 15:06

no to jak to ma w końcu wyglądać??
ja dotychczas miałam plan dochodów na zwroty par. 097 i tak wykazywałam w sprawozdaniu. A teraz już nie wiem jak to robić, skarbnik twierdzi że zgodnie z zapisem paragrafu 2 ust. 2 rozporządzenia z 16.01.2014
Jak to ma być??
~jx

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x