Nienależnie pobrane świadczenie rodzinne

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
~Alicja

Nienależnie pobrane świadczenie rodzinne

Post autor: ~Alicja »

Witam!Osoba pobierała zasiłek rodzinny na dziecko od 1.09.2007 do 30.06.2008(zrezygnowała bo jej mąż podjął prace za granicą). Nie dawno otrzymałam pismo z ROPS ze w mają zastosowania przepisy o koordynacji sys.zab.społ. od 15.10.2007r.Co robic w takim przypadku jeżeli decyzja już wygasła nie ma jej bo zrezygnowała.Czy do Sko o unieważnienie?
Nocotka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Nienależnie pobrane świadczenie rodzinne

Post autor: Nocotka »

Powinniście uchylić decyzję przyznającą zasiłek rodzinny z art. 23 a ust. 5 ustawy. ROPS wyda swoją decyzję z ust. 6 w miejsce decyzji, która Wy uchylicie. A decyzja jest. Nie byłoby jej gdyby ją SKO skasowało.
Do SKO tylko w momencie kiedy wyjazd za granicę nastąpił przed wydaniem decyzji w sprawie zasiłku rodzinnego.
~Alicja

Czyli ja pisze pismo do osoby o wszczęciu postępowania,potem wystawiam decyzje uchylająca, a potem wysyłam dokumenty do ROPSU?
Nocotka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Uchylasz z ust. 5 i wysyłasz prawomocną decyzję do ROPS-u.
~Alicja

A jakies dokumenty wysyłam tej osoby do ROPS-u.A co z decyzja uchylajaca która uchyliłam kiedy osoba zrezygnowała z rodzinnego?
Nocotka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Nic z nią nie rób. Wystarczy jak uchylisz z ust. 5. ROPS powinien mieć komplet dokumentacji w sprawie skoro ustalał koordynację, więc wyślij im tylko kserokopię prawomocnej decyzji z pismem przewodnim.
~Alicja

Oki dzieki.jest to dla mnie nowośc bo krótko pracuję.Serdeczne dzieki.
~Alicja

Czy ta decyzję mam uchylic w całości od 01.09.2007 do 31.08.2008. była ważna od 1.09.2007r. do 30.06.2008, a przepisy o koordynacji maja zastosowanie od 15.10.2007r.??
Nocotka
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

A z jakiej daty jest ta decyzja?
~irena

Post autor: ~irena »

uchylasz od 15 10 2007 od kiedy zach,. koordynacja
ODPOWIEDZ