nienaleznie pobrane świadczenie, zwrot przed wydaniem decyzj - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 11 wrz 2015, 13:15

pomóżcie, Pani przyszła zgłosić, że pracodawca rozwiązał jej umoe a była na wychowawczym i świadczenie wypłacone za kilka dni było nienalezne, poinformowałam ja o tym a ona odrazu poszła i wpłaciła pieniądze na konto. co mam teraz zrovibc? jakieś pismo? czy decyzje o np ale wtedy gdzie wpisać że dokonano zwrotu?
agnes87

Napisano: 11 wrz 2015, 14:04

wystawiasz decyzję o nienależnie pobranych i w uzasadnieniu dodajesz, że Pani z dniem ... dokonała zwrotu w/w świadczeń. W związku z powyższym ośrodek odstępuje od dalszego postępowania (tj. od wystawienia decyzji o nakazie zwrotu, gdyż Pani już zwrotu dokonała) Jeżeli Pani uregulowała zadłużenie, ale bez odsetek, to w oparciu o art. 54 par 1 pkt 5 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. ordynacji podatkowej (dz.u.2012,poz. 749 ze zm.) odsetki za zwłokę nie nalicza się, jeżeli ich wysokość nie przekracza trzykrotności wartości opłaty pobieranej przez operatora ... (tj. Pocztę Polską) ... przesyłki poleconej. W cenniku Poczty Polskiej jest to kwota 2,90 zł ( czyli 3x2,90 zł=8,70 zł)

O odsetkach wypowiada się również wyrok NSA z dnia 08 listopada 2011r. sygn. akt II FSK 112/11
Ahu

Napisano: 11 wrz 2015, 15:26

a co w sytuacji kiedy osoba zwróciła nienaleznie pobrane świadczenia przez wydaniem decyzji o zwrocie? umarzam postępowanie?
milkaaa

Napisano: 20 sty 2017, 13:05

też mnie to interesuje
aaagggaaa

Napisano: 20 sty 2017, 13:58

Decyzję o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń wydajesz , umarzasz postępowanie dot. żądania zwrotu z uwagi na zwrot należności w dniu...

Jeżeli nie ma decyzji o ustaleniu nienależnie pobranych świadczeń to jej wpłata do kasy nie może być potraktowana/zaliczona jako zwrot należności bo tych należności po prostu nie ma.
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x