W sierpniu 2020r. wnioskodawczyni ubiegała się o ZR dziecka. Do wniosku dołączony był zupełny akt urodzenia(ojciec NN).Świadczenie zostało przyznane. 31.08.2021r klienta złożyła wniosek o ZR na nowy okres, we wniosku w składzie rodziny ojciec dziecka. Wezwałam do uzupełnienia braków formalnych na stary okres i na nowy. Osoba tego nie uczyniła, wydałam postanowienie o wstrzymaniu wypłat na stary okres i pozostawiłam wniosek bez rozpatrzenia na nowy. Czy mogę wszcząć postępowanie w sprawie NP w okresie 2020/2021r?
w weryfikacji pesel dziecko ma w danych ojca wpisane dane pana, który jest w składzie rodziny we wniosku na nowy okres zasiłkowy. Dodatkowo w rozmowie telefonicznej, którą przeprowadziłam przed wezwaniami wnioskodawczyni oświadczyła, że jej partner uznał dziecko.
Dobrze, pomimo wezwania strona nie uzupełniła wymaganych dokumentów, czyli dokumentów związanych z ewentualnym dochodem ojca dziecka. Robię decyzję na podstawie art. 30 ust. 1 ust. 2 pkt 1 ustawy o śr?
Ja najpierw wystąpiłabym z wnioskiem o udostępnienie danych i ustaliłabym kiedy ojciec uznał dziecko.... od tej daty nie przysługiwał dodatek-samotne wych.-do zwrotu.
Jeżeli potrzebujesz jakieś zaświadczenia o dochodach tatusia...też wniosek do zakładu pracy ... musisz przeliczyć dochody bo zachodzi prawdopodobieństwo że było przekroczone kryterium i ustalisz nienależnie pobrany zas. rodz.
Problem w tym, że nie mam danych pesel ojca dziecka, dlatego też było wezwanie o uzupełnienie danych ojca i przedstawienie informacji o ewentualnie uzyskiwanych dochodach przez ojca dziecka. Mam jakąś podstawę prawną aby wystąpić o dane ojca do USC?
Ale pisałaś że podała go we wniosku na ten okres zasiłkowy....
-jeżeli nie masz danych ojca dziecka to we wniosku o udostępnienie danych oprócz daty uznania dziecka poproś o podanie danych osobowych( PESEL, data urodzenia, adres zameldowania....).
Podstawa prawna taka sama jak do każdego innego wniosku o udostępnienie danych.