nienaleznie pobrany dodatek z tytułu samotnego wychowywania - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 sty 2013, 10:37

proszę o pomoc,
Pani składając wniosek o zr na nowy okres zaznaczyła m.in. dodatek z tytułu samotnego wychowywania, poprosiłam ją aby doniosła mi świeży odpis zupełny aktu urodzenia i ... SZOK okazuje się że dziecko ma ojca!!! Wyrokiem sądu z dnia 29.06.2010 r. (uprawomocnionego od dnia 21.07.2010 r.) zostało uznane ojcostwo i zasądzone alimenty od dnia 18.11.2009 r.
Oczywiście na ten okres zasiłkowy dodatku już nie dostała, problem jednak w tym ze pobierała go nieprzerwalnie od 01-11-2009 r. I co teraz mam zrobić?
Wysłałam jej zawiadomienie o wznowieniu postępowania w sprawie przyznania dodatku na okresy zasiłkowe 2009/2010, 2010/2011 i 2011/2012, minął termin jaki miała by ewentualnie zapoznać się ze sprawą więc mogę działać dalej.
Myślę że muszę uchylić te wypłacone już decyzje w części odnośnie tego dodatku a potem wezwać do zwrotu nienależnie pobranych. Tylko nie wiem jak mam zrobić to uchylenie. Pracuje w Sygnity. POMOCY!!!

~laris86

Napisano: 10 sty 2013, 16:07

proszę o pomoc,
Pani składając wniosek o zr na nowy okres zaznaczyła m.in. dodatek z tytułu samotnego wychowywania, poprosiłam ją aby doniosła mi świeży odpis zupełny aktu urodzenia i ... SZOK okazuje się że dziecko ma ojca!!! Wyrokiem sądu z dnia 29.06.2010 r. (uprawomocnionego od dnia 21.07.2010 r.) zostało uznane ojcostwo i zasądzone alimenty od dnia 18.11.2009 r.
Oczywiście na ten okres zasiłkowy dodatku już nie dostała, problem jednak w tym ze pobierała go nieprzerwalnie od 01-11-2009 r. I co teraz mam zrobić?
Wysłałam jej zawiadomienie o wznowieniu postępowania w sprawie przyznania dodatku na okresy zasiłkowe 2009/2010, 2010/2011 i 2011/2012, minął termin jaki miała by ewentualnie zapoznać się ze sprawą więc mogę działać dalej.
Myślę że muszę uchylić te wypłacone już decyzje w części odnośnie tego dodatku a potem wezwać do zwrotu nienależnie pobranych. Tylko nie wiem jak mam zrobić to uchylenie. Pracuje w Sygnity. POMOCY!!!
~laris86

Napisano: 14 sty 2013, 0:51

jak wznowiłaś postępowanie to teraz powinnaś wydać decyzję na te trzy okresy, zgodnie chyba z art. 151 kpa. tj. uchylisz decyzje przyznające i w punkcie 2 przyznasz zasiłek rodzinny (i dodatki inne ini z tyt. samotnego wychowywania dziecka jeśli o takie wnioskowała), a odmówisz dodatku z tytułu samotnego.
Po uprawomocnieniu się tych decyzji wszczęcoe postępowania ws. nienależnych, oczywiście do każdego okresu zasiłkowego odrębne wszczęcia i później decyzje o nienależnych
~~up

Napisano: 14 sty 2013, 12:40

Dziękuję za odpowiedź.

czyli do każdego okresu zasiłkowego robię wszystko odrębnie????

i czy koniecznie muszę osobno wydać decyzje o uchyleniu dodatku i dopiero potem o uznaniu za nienależnie pobrany... nie moge zrobić tego od razu w jednej decyzji???
~laris86

Napisano: 15 sty 2013, 17:23

my robilyśmy taką sprawę i zdaniem naszych prawników było wszczęcie w sprawie uznania za nienależnie pobrany dodatek z tyt. sam. wych dziec. a potem od razu decyzja na nienależnie pobrane zgodnie z art. 30 ust. o śr
~ja

Napisano: 15 sty 2013, 17:24

oczywiście do każdego okresu wszczęcie i odrębna decyzja-było w SKO i utrzymali w mocy bez zastrzeżeń
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x