w tamtym roku dłużnik przesłał nam kserokopie wpłat alimentów na konto wierzycielki. w związku z tym, po całej procedurze wystawiliśmy wierzycielce decyzje o nienależnie pobranym funduszu kwocie 1500,00zł (tyle było wpłat). teraz wystawiliśmy decyzję dłużnikowi o zwrocie za okres 2012/2013. w odpowiedzi napisał odwołanie iż błędnie przeliczyliśmy mu dec. o zwrocie ponieważ wpłacił on na konto większą sumę tj. 1900,00zł. oczywiście dosłał kserokopie wpłat, z których wynika, iż faktycznie więcej wpłacił, jednak w pierwszych kserokopiach nie było tych wpłat na kwotę 400,00zł i decyzja była prawidłowo wystawiona. Co mam teraz zrobić? czy zmienić decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach, czy wystawić kolejną?
Przesyłasz odwołanie do SKO.
Następnie ustalasz czy podana przez dłużnika informacja o większej wpłacie jest prawdziwa. Jeśli prawdziwa, wszczynasz postępowanie w sprawie NP i ZW, po uprawomocnieniu zmieniasz dłużnikowi decyzję zw. Jeśli do czasu uprawomocnienia dec NP, SKO nie zdąży się wypowiedzieć czekasz.
decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu już dawno jest uprawomicniona 9 w sierpniu 2013r.) SKO uchyliło nam decyzje dłużnika więc ją możemy zmienić a co z dec wierzycielki? czy możemy wznowić postępowanie i zmienić decyzje? czy musimy nową decyzją wydać?
tak, wydałam ale na podstawie pierwszych wpłat przesłanych przez dłużnika. a teraz kwota jest inna do zwrotu przez wierzycielkę. nie wiem czy mam wydać kolejną decyzję czy tamtą zmienić?
Twoje wypowiedzi to jeden wielki chaos.
Długie godziny trzeba poświęcić żeby wyłuskać o jakiej sytułacji piszesz.
To będzie moja ostatnia wypowiedź, nie mam dziś cierpliwości dla takich roztrzepańców jak Ty.
Wszczęcie/dec NP/wszczęcie/ dec. zw, po uprawomocnieniu dec. NP możesz zmienić dec. ZW dla dłużnika, jeśli będzie potrzeba przedłuż postępowanie. Zakładam że nieustalone jeszcze decyzją nienależnie pobrane świadczenia dotyczą innego okresu.
Sorry, ale to jest baaardzo skomplikowana sytuacja. Decyzja nienależnie pobranego świadczenia została wydana w sierpniu 2013r. , gdyż były wpłaty od dłużnika na konto wierzycielki. W październiku została wydana decyzja dla dłużnika o zwrocie za okres 2012/2013 ( została pomniejszona o to co wierzycielka miała nienależnie pobrane na podstawie decyzji sierpniowej). A teraz dłużnik stwierdził że on w tym okresie wiecej wpłat dokonał i przesłał nam wiecej wpłat i SKO uchyliło nam decyzję. I teraz mam problem czy mogę zmienić decyzję nienależnie pobranego dla wierzycielki ( muszę najpierw to zrobić aby wydać prawidłową decyzję dla dłużnika) czy muszę wydać dodatkową decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu na tą kwotę co teraz załączył do obecnego odwołania?