nienależnie pobrany fundusz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 lut 2014, 10:39

w tamtym roku dłużnik przesłał nam kserokopie wpłat alimentów na konto wierzycielki. w związku z tym, po całej procedurze wystawiliśmy wierzycielce decyzje o nienależnie pobranym funduszu kwocie 1500,00zł (tyle było wpłat). teraz wystawiliśmy decyzję dłużnikowi o zwrocie za okres 2012/2013. w odpowiedzi napisał odwołanie iż błędnie przeliczyliśmy mu dec. o zwrocie ponieważ wpłacił on na konto większą sumę tj. 1900,00zł. oczywiście dosłał kserokopie wpłat, z których wynika, iż faktycznie więcej wpłacił, jednak w pierwszych kserokopiach nie było tych wpłat na kwotę 400,00zł i decyzja była prawidłowo wystawiona. Co mam teraz zrobić? czy zmienić decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach, czy wystawić kolejną?
~karolina

Napisano: 21 lut 2014, 11:17

?
~karolina

Napisano: 21 lut 2014, 12:23

Przesyłasz odwołanie do SKO.
Następnie ustalasz czy podana przez dłużnika informacja o większej wpłacie jest prawdziwa. Jeśli prawdziwa, wszczynasz postępowanie w sprawie NP i ZW, po uprawomocnieniu zmieniasz dłużnikowi decyzję zw. Jeśli do czasu uprawomocnienia dec NP, SKO nie zdąży się wypowiedzieć czekasz.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2014, 15:10

decyzja o nienależnie pobranym świadczeniu już dawno jest uprawomicniona 9 w sierpniu 2013r.) SKO uchyliło nam decyzje dłużnika więc ją możemy zmienić a co z dec wierzycielki? czy możemy wznowić postępowanie i zmienić decyzje? czy musimy nową decyzją wydać?
~karolina

Napisano: 21 lut 2014, 16:30

Jak wznowić i zmienić decyzję przecież wydałaś już NP?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2014, 16:49

tak, wydałam ale na podstawie pierwszych wpłat przesłanych przez dłużnika. a teraz kwota jest inna do zwrotu przez wierzycielkę. nie wiem czy mam wydać kolejną decyzję czy tamtą zmienić?
~karolina

Napisano: 21 lut 2014, 17:03

Twoje wypowiedzi to jeden wielki chaos.
Długie godziny trzeba poświęcić żeby wyłuskać o jakiej sytułacji piszesz.

To będzie moja ostatnia wypowiedź, nie mam dziś cierpliwości dla takich roztrzepańców jak Ty.

Wszczęcie/dec NP/wszczęcie/ dec. zw, po uprawomocnieniu dec. NP możesz zmienić dec. ZW dla dłużnika, jeśli będzie potrzeba przedłuż postępowanie. Zakładam że nieustalone jeszcze decyzją nienależnie pobrane świadczenia dotyczą innego okresu.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2014, 17:12

Sorry, ale to jest baaardzo skomplikowana sytuacja. Decyzja nienależnie pobranego świadczenia została wydana w sierpniu 2013r. , gdyż były wpłaty od dłużnika na konto wierzycielki. W październiku została wydana decyzja dla dłużnika o zwrocie za okres 2012/2013 ( została pomniejszona o to co wierzycielka miała nienależnie pobrane na podstawie decyzji sierpniowej). A teraz dłużnik stwierdził że on w tym okresie wiecej wpłat dokonał i przesłał nam wiecej wpłat i SKO uchyliło nam decyzję. I teraz mam problem czy mogę zmienić decyzję nienależnie pobranego dla wierzycielki ( muszę najpierw to zrobić aby wydać prawidłową decyzję dla dłużnika) czy muszę wydać dodatkową decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu na tą kwotę co teraz załączył do obecnego odwołania?
~karolina

Napisano: 24 lut 2014, 14:42

dodatkowa, np tylko na te 400 zł, dłuznikowi zmieniasz.
~Algar

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x