mamy problem - podczas zmian kadrowych przez chwile świadczenia rodzinne robiły na przemian 3 osoby i wtedy się to stało!Pani która otrzymywała wychowawczy dostała go łącznie na 36miesięcy zamiast na 24miesiące!czyli wina ewidentna nas pracowników!Co możemy!!!???Możemy odstąpić od zwrotu?!Pomóżcie co robić bo to 3600zł. do zwrotu - zbankrutuje!
a dlaczego Pani nie zgłosiła, że tak długo brała. Ja bym zrobiła wszczęcie postępowania z uwagi na nienależnie pobrane świadczenia i o zwrot.
W końcu ona pieniądze wzięła i nie powiadomiła Was , że za dużo jej dajecie. Baba nieuczciwa.
w świetle przepisów jej się nie należało i NP. A ona może was do sądu podać i ktoś poniesie odpowiedzialność za to. Moglibyście chociaż za nią spłacić odsetki, jesli macie choć trochę sumienia
ja bym się skłaniała do tego że to nienależnie wypłacone a nie nienależnie pobrane.Mając dokumenty teoretycznie nie powinno się było popełnić takiego błędu. Ale to robią tylko ludzie i oni się mylą. Z drugiej strony kobitka też miała decyzję i napewno wiedziała, że płatne jest tylko przez 24 miesiące. Można zrobić ugodę do zapłaty albo wezwać do zapłaty tej kwoty. A ja nie wpłaci to wtedy można zgłosić wniosek do Sądu o bezpodstawne wzbogacenie. Może jeszcze się ktoś wypowie??? Wiadomo przykra sprawa dla jednej i drugiej strony......
Ja też wpadłam w takie tarapaty!!!
Przyznała babce dodatek do 31.10.2013 a pracodawca przyznał jej urlop wychowawczy do 31.12.2012
Mam ogromnego stresa!!! Bo zawsze jak się mylę to na takich osobach, które mogą zrobić wokół tego zamieszanie.
Kłopot w tym że moja kierowniczka jeszcze nie wie powiem jej w pon. tylko zastanawiam się jak. Babka napewno mi nie odda (4.000) jest to rodzina wielodzietna itp. Nie wiem co robić!!!
Ja też wpadłam w takie tarapaty!!!
Przyznała babce dodatek do 31.10.2013 a pracodawca przyznał jej urlop wychowawczy do 31.12.2012
Mam ogromnego stresa!!! Bo zawsze jak się mylę to na takich osobach, które mogą zrobić wokół tego zamieszanie.
Kłopot w tym że moja kierowniczka jeszcze nie wie powiem jej w pon. tylko zastanawiam się jak. Babka napewno mi nie odda (4.000) jest to rodzina wielodzietna itp. Nie wiem co robić!!!
Tak jak pisałam wyżej. Wniosek do SKO o stwierdzenie nieważności decyzji. I czekać. Jak stwierdzą nieważność wystąpić o zwrot. Art. 30 przeczytać , def nienależnie pobranych, ostatni zapis , chyba ust.4. No chyba , ze po dobroci. Najpierw dyplomatycznie, no i dlaczego sama nie zgłosiła, ze za dużo wypłatę dostaje?