nienależnie wypłacone

ODPOWIEDZ
~al

nienależnie wypłacone

Post autor: ~al »

od 2009 r. wypłacam byłej rodzinie zastępczej niespokrewnionej swiadczenie powiększone o 10% dodatku. obecnie radca prawny stwierdził, ze jest to niezgodne z prawem i nakazał zwrot wypłaconej kwoty. czy powinnam wystawic decyzje o nienależnie pobranych swiadczeniach wraz z ustawowymi odsetkami, czy żadać zwroty tylko wypłaconej kwoty?
~Iza

Re: nienależnie wypłacone

Post autor: ~Iza »

ale dlaczego stwierdził że niezgodne z prawem?
~marta

Post autor: ~marta »

popieram izę nie wiem na jakiej podstawie radca prawny stwierdził iz rodzinie niespokrewnionej nie należy się ten dodatek, chyba że dziecko jest już pełnoletnie wtedy się już nie należy.
~la

Post autor: ~la »

tak dotyczy to rodziny niespokrewnionej w której przebywa pełnoletni.
~grazka

Post autor: ~grazka »

miałam taką sytuację i nie wiem czy robiłam właściwie ale ja żądałam tylko wypłaconej kwoty i raczej nie jest to świadczenie nienależnie pobrane.
~Iza

Post autor: ~Iza »

jeśli dotyczy to pełnoletniego wychowanka rodziny zastępczej to dodatek z tytułu sprawowania osobistej opieki rzeczywiście nie przysługuje, tylko to nie jest świadczenie nienależne ponieważ jego wypłata spowodowana jest twoją nieuwagą a nie niepoinformowaniem o czymś przez rodzinę zastępczą, ja bym im powiedziała, że przez moją nieuwagę wypłacono więcej świadczenia i teraz należałoby je oddać ale za zgodą rodziny zastepczej
~grazka

Post autor: ~grazka »

dokładnie tak jak pisze Iza, miałam taką sytuację i poprosiłam rodzinę o zwrot i na szczęście rodzina mi zwróciła.
~kot

Post autor: ~kot »

wstrzymać na bieżaco, ale nie żadać zwrotu. przykro byłoby zwracać taką kwotę. wina pracownika, czemu rodzinę za to karać?
~ktosik

Post autor: ~ktosik »

to raczej pracownik powinien zwrócić tę kwotę pieniędzy, niestety
ODPOWIEDZ