nienależnie wypłacone
nienależnie wypłacone
od 2009 r. wypłacam byłej rodzinie zastępczej niespokrewnionej swiadczenie powiększone o 10% dodatku. obecnie radca prawny stwierdził, ze jest to niezgodne z prawem i nakazał zwrot wypłaconej kwoty. czy powinnam wystawic decyzje o nienależnie pobranych swiadczeniach wraz z ustawowymi odsetkami, czy żadać zwroty tylko wypłaconej kwoty?
Re: nienależnie wypłacone
popieram izę nie wiem na jakiej podstawie radca prawny stwierdził iz rodzinie niespokrewnionej nie należy się ten dodatek, chyba że dziecko jest już pełnoletnie wtedy się już nie należy.
tak dotyczy to rodziny niespokrewnionej w której przebywa pełnoletni.
miałam taką sytuację i nie wiem czy robiłam właściwie ale ja żądałam tylko wypłaconej kwoty i raczej nie jest to świadczenie nienależnie pobrane.
jeśli dotyczy to pełnoletniego wychowanka rodziny zastępczej to dodatek z tytułu sprawowania osobistej opieki rzeczywiście nie przysługuje, tylko to nie jest świadczenie nienależne ponieważ jego wypłata spowodowana jest twoją nieuwagą a nie niepoinformowaniem o czymś przez rodzinę zastępczą, ja bym im powiedziała, że przez moją nieuwagę wypłacono więcej świadczenia i teraz należałoby je oddać ale za zgodą rodziny zastepczej
dokładnie tak jak pisze Iza, miałam taką sytuację i poprosiłam rodzinę o zwrot i na szczęście rodzina mi zwróciła.
wstrzymać na bieżaco, ale nie żadać zwrotu. przykro byłoby zwracać taką kwotę. wina pracownika, czemu rodzinę za to karać?
to raczej pracownik powinien zwrócić tę kwotę pieniędzy, niestety
Oprócz nienależnie wypłacone - Stare tematy przeczytaj również:
co jaki czas wywiady u biologicznych?
Konkurs \"30 MAJA - świętujemy RAZEM 2011\" - organizacja obchodów Dnia Rodzicielstwa Zastępczego
Turnus terapeutyczny 2011 dla dzieci z FAS
Koneferncja dla specjalistów
piec gazowy PFRON
Renta w euro
PFRON i decyzje administracyjne
refundacja
bronie mgr co z wynagrodzeniem
zmiana kompetencji
zmiana kompetencji
zawieszenie pomocy na kontynuowanie nauki
POKL - Doradca ds. Osób Niepełnosprawnych
program dla sprawców!!!