Nieprawidłowo opłacałam składki emerytalno-rentowe - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 cze 2019, 10:15

Popełniłam błąd. Kobieta złożyła wniosek o szo. Wnioskowała o zgłoszenie do ubezpieczenia emerytalno-rentowego. Nie wiedziała ile ma lat tego ubezpieczenia. Nie przyszło mi do głowy, że już może mić 20 lat składek. Wydałam decyzję od lutego 2019 r. Od lutego opłacaliśmy też składki emerytalne, rentowe, zdrowotne. Teraz otrzymuje pismo z ZUS-u, że babka ma 26 lat okresu składkowego. Oooo.... I co ja mam teraz zrobić? Pomóżcie proszę..... Nie miałam takiej sytuacji.
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 03 cze 2019, 10:21

Pismo do księgowości o dokonanie korekty w ZUS i pod to podepnij ksero pisma z ZUS.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 cze 2019, 11:11

dzięki
decyzję też muszę zmienić. Mam tam wspomniane, że od świadczenia opłacane będą opłacane składki zdrowotne, emerytalne, rentowe.
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 03 cze 2019, 11:20

Jak masz tylko ogólnikowo napisane w uzasadnieniu a nie w rozstrzygnięciu decyzji, to ja bym nic nie ruszał. W końcu opłacałaś składki do czasu aż ustaliłaś, że nie trzeba opłacać. Napisałbym tylko do strony pismo informujące.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 03 cze 2019, 13:39

Edyttta pisze:dzięki
decyzję też muszę zmienić. Mam tam wspomniane, że od świadczenia opłacane będą opłacane składki zdrowotne, emerytalne, rentowe.
Na przyszłość bym o tym nie pisał w decyzjach.
Edyttta pisze:Wnioskowała o zgłoszenie do ubezpieczenia emerytalno-rentowego.
To nie jest czynność którą się przeprowadza na wniosek strony! Tzn. wnioskowanie strony nie ma znaczenia, obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego wynika z ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, a opłacania składek na u. społeczne z z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 10:51

Się podepnę, żeby nie mnożyć bytów. Wydaliśmy decyzję na SZO ze składkami, bo czekaliśmy na odpowiedź z ZUS. Kiedy odpowiedź nadeszła okazało się, że Pani ma 26 lat składkowych na dzień wniosku czyli dajmy na to V 2019. Czy to oznacza, że 25 lat Pani "uskładała" w V 2018 i od tego momentu nie powinna mieć opłacanych przez OPS składek?
PS. Swoją drogą, czemu w piśmie z ZUS nie można po prostu napisać do kiedy powinny być opłacane składki, zamiast wyliczać okresy składkowe na dzień złożenia wniosku? A może Wy dostajecie to w takiej czytelnej postaci? :)
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 11:13

Bazyl pisze:PS. Swoją drogą, czemu w piśmie z ZUS nie można po prostu napisać do kiedy powinny być opłacane składki, zamiast wyliczać okresy składkowe na dzień złożenia wniosku? A może Wy dostajecie to w takiej czytelnej postaci? :)
jak im napisałam, żeby wskazali DATĘ to mi elaborat wysmarowali, że w ustawie nie ma zapisu o wskazaniu daty tylko ustalenia okresów :)
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 11:14

Bazyl ja bym to tak potraktowała - wyrejestruj ją wstecz i potem napisz jeszcze raz do zus
ss
Starszy referent
Od: 06 sty 2010, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 05 cze 2019, 11:28

Edyttta pisze:Wnioskowała o zgłoszenie do ubezpieczenia emerytalno-rentowego.
To nie jest czynność którą się przeprowadza na wniosek strony! Tzn. wnioskowanie strony nie ma znaczenia, obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego wynika z ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, a opłacania składek na u. społeczne z z ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych.[/quote]

Oczywiście, ale ma prawo wybrać organ emerytalno-rentowy, więc pisze, czy ubezpieczenie życzy sobie w ZUS czy w KRUS.
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 05 cze 2019, 13:21

A ja tak w ramach dyskusji dodam, że nasz ZUS nie śpieszy się z odpowiadaniem i wysyła nam informacje po roku ;) :twisted: a poza tym, te informacje są tak skonstruowane, że aby zrobić korektę składek (osobie która w ciągu roku osiągnęła wymagany wiek) musimy wysyłać ponowne zapytanie. :ugeek:
Hely0207
Stażysta
Od: 10 lip 2017, 21:03
Zajmuję się: ŚR/SW/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x