Nieszczęsny KRUS i problem :( - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 05 lis 2015, 8:59

Mam paru rolników którzy pobierają ZDO, ale składki opłacali sobie w KRUS, my nie opłacaliśmy ZUS za nich. To trochę moje zaniedbanie :( Co teraz zrobić? Powiadomić KRUS że pobierają u nas świadczenia? Teraz już mogą być w krusie ale co ze składkami wstecz? Bez sensu żebym ich teraz do zus ubezpieczała.... Co byście zrobili?
sylwia1980

Napisano: 05 lis 2015, 9:06

nie rozuimiem o co chodzi? przecież za rolników, którzy z ,mocy ustawy podlegakli w KRUS i tak byś nie mogła opłacać skałdek do ZUS, wcześniej przy Śp nie było wymogu rezygancji z z pracy w gosppodarstwie , pojawiło sie to dopiero przy ZDO i wtedy osoby składały oświadczenia, my nie mieliśmy obowiązku pisać do KRUS-u że taki i taki sobie oświadczył a dalej płaci KRUS, więc nie wiem co masz na myśli.
Na chwile obecna mamy do wyboru albo ustalamy sytuacje i piszemy do KRUSU - choć nie wynika to z nijakiej ustawy- pobożne zycenie ministaerstwa albo wysyłamy info do rolników i oni sami podejmują decyzję . ja jestem za opcja drugą:))
nowa77777

Napisano: 05 lis 2015, 9:17

a co ja mam zrobic z nowym panem na szo składa mam go wysłać z decyzją do krus?
nowa33

Napisano: 05 lis 2015, 9:23

Chodzi mi o to że krus wyrzucał z ubezpieczenia osoby które składały u nas oświadczenia o zaprzestaniu pracy. Ja tych rolników nie wysyłałam do krus z decyzjami maszymi i oni cały czas opłacali sobie krus. A teraz od października krus ubezpiecza rolników na wniosek i my opłacamy im krus. Chodzi mi o to jak to odkręcić żeby było dobrze.....
sylwia1980

Napisano: 05 lis 2015, 9:33

nowe osoby powinne zgłosić sie do KRUSU i same podjąć decyzje czy zostają w KRUS -ie czy idą do ZUS-u to KRUS wydaje decyzję
nowa77777

Napisano: 05 lis 2015, 10:19

No pomóżcie zbłąkanej owieczce... :)
sylwia1980

Napisano: 05 lis 2015, 13:04

Proszę....... :(
sylwia1980

Napisano: 06 lis 2015, 9:52

hej.
U mnie podobnie.
Też dalej byli w Krus i też ich na siłę do Zus nie ciągnełam.
Jak kogoś Krus wyhaczył - to i wyrejestrował wstecz.
Aktualnie jedna z takich Babek z nimi walczy.
Krus oddział powiatowy wyrejestrował, Krus oddział regionalny - babkę poinformował że jeśli nie miała opłacanych składek w zus - to nie mieli prawa jej wyrejestrowywać.
Wczoraj dostałam pisemko w sprawie tej babki czy podlegała u nas ubezpieczeniu ZUS - więc chyba faktycznie jakiś dym się robi :)
I powiatowe biura zbyt szybko działały.
W każdym razie czekam na rozwój sytuacji. A rolników będę informować gdzieś w styczniu. Może do tego czasu wszystko sie rozstrzygnie
ulalala

Napisano: 06 lis 2015, 12:34

Oby tak było. Nie chce ich wziąć do zus bo to bez sensu. Przecież oni renty i emerytury będą mieli w krus. Dlaczego mam im robić przerwę w opłacaniu krus. Nie ma zresztą takiego wymogu w ustawie.
sylwia1980

Napisano: 06 lis 2015, 14:25

a do mnie przyszła dzisiaj dziewczyna co pobiera szo na babcię, płaciłam jej zus a teraz składa na szo /na nowy okres/ i od września się zarejestrowała na wniosek w krus i co ja mam jej powiedzieć?
zakrecona

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x