niewydolność rodziny zastępczej - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 13 wrz 2013, 11:41

Co zrobić w przypadku stwierdzenia niewydolności rodziny przez Sąd? Mam rodzinę z 2 dzieci 14 i 17 lat. Ten 17 chłopak jest chory psychicznie, nie chce brać leków. Rodzic zastępczy nie radzi sobie z jego wychowaniem i nie wie co ma robić. Ostatnio ten 17-latek stał się agresywny i zaczyna bić to młodsze, a i zastępczy się boi. Sąd z kuratorem zarzucił mu niewydolność wychowawczą i każe nam coś z tym zrobić. Pytanie co? Oprócz wniosku o umieszczenie młodego w specjalistyczne placówce nie przychodzi mi nic do głowy. Proszę o pomysły....
~annak

Napisano: 13 wrz 2013, 12:32

wniosek do sądu rodzica zastępczego (można dołączyć opinię z PCPR + dokumantację o stanie zdrowia dziecka) o zmianę środka wychowawczego w postaci skierowania do Młodzieżowego Ośrodka Śocjoterapii lub innego o podobnej kompetencji z uwagi na zaburzenia zachowania u chłopaka. I współpraciowac z kuratorem i rodziną i monitowac o pilne rozstrzygnięcie.
~PCPR dl.

Napisano: 16 wrz 2013, 15:01

Można skierować do MOS, ale w końcu koordynator zostaje przydzielony chyba w jakimś celu, żeby wypracować coś z tą rodziną. Inaczej koordynator nie ma sensu.
~ja

Napisano: 11 paź 2013, 21:47

do ja - no ciekawe jakie narzędzia ma w ręku koordynator w przypadku nastolatka z problemami, które nie wytworzyły się od wczoraj a są skutkiem długiego czasu oddziaływania wielu szkodliwych czynników w tym również niekompetencji rodziny ( koordynatorzy są od 2012 ) koordynator powinien pracować z rodziną i pomagać szukać rozwiązań, w pewnym momencie otoczenie dziecka specjalistyczną opieką jest właśnie takim rozwiązaniem gdy inne metody zawiodły, a koordynator nie jest cudotwórcą.
~ale

Napisano: 12 paź 2013, 0:36

Popieram zdanie \"ja\" niech głowi sie koordynator. Moze przecież siegnąć o pomoc do psychologa, terapeuty systemowy rodzininy.
~ja222

Napisano: 12 paź 2013, 22:07

nastolatek chory psychicznie, który nie chce brać leków i jest agresywny
powinien trafić na oddział psychiatryczny dla młodzieży na obserwację do czasu umieszczenia go w SOSW. Jak mozna zarzucic r.z niewydolość wychowawczą? czy sędzia lub kurator przyjął by do swojego domu takiego małolata i poradził sobie z jego wychowaniem?... są rzeczy niemożliwe
~oms

Napisano: 13 paź 2013, 22:10

ja222 ale z nastolatkiem jest troche inna praca niż z małym dzieckiem które weźmiesz za rękę, nastolatek najczęściej sprzeciwia się pracy z psychologiem, poza tym większość psychologów wyraża opinię że terapia na siłę to nie terapia, pacjent musi chcieć w niej uczestniczyć. Nie mówię że koordynator ma założyć ręce i nic nie robić lub nawet nie starać się pracować z nastolatkiem ale czasem to nie wystarcza potrzebne są inne bardziej radykalne metody i oddziaływania, moim zdaniem koordynator po to właśnie jest żeby wyłapywał takie rzeczy, a MOW lub MOS to już specjalistyczna pomoc, jeśli się mylę to nich ktoś mnie nawróci :)
~ale

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x