Mam problem... Plan JST na 2023 przekazany naszej jednostce jest niewystarczający - mowa oczywiście o wynagrodzeniach. Brak jest dość spory, bo zakładając 100% obecności pracowników w ciągu roku to braknie na wszystkie wypłaty w grudniu 2023 (ok 35 000 zł). Uważam że to za duży brak licząc na to że jakimś cudem starczy bo jeszcze dojdą L4 itp... Już abstrahuje od podwyżek lub ewentualnych nagród, dodatków... Można liczyć na dodatkowe zadania i dotacje z nimi związane, ale czy w związku z tym że na chwilę obecną będą braki, to czy Główny Księgowy powinien złożyć jakieś oficjalne pismo w którym poinformuje jednostkę nadrzędną lub kierownika o tym fakcie? Kierownik raczej się tym nie przejmuje, a wiem że koniec końców będzie mieć pretensje do GK właśnie o zaistniałą sytuację. Plan przyjął pisemnie kierownik jednostki i to on się pod nim podpisał, następnie przekazał go GK
Kierownik jeżeli przyjął to odpowiada ale w przyszłym roku będzie waloryzacja minimalnych i będzie to podstawa do tego aby wnioskować do jednostki nadrzędnej o większenie planów na wynagrodzeniach, myślę ze będzie trzeba pisać pismo do UW aby również zwiększyli kwotę na paragraf 85219 ( u nas ta kwota jest niezmienna od wielu lat!!!).
Skoro kierownik przyjął plan i przekazał GK, to może warto odpisać kierownikowi, że plan jest nie wystarczający i przedstawić wyliczenia to potwierdzające, przynajmniej potem nie powie że nie wiedział
pisemne zawiadomienie do dyrektora, ja jeszcze wskazuję że proponuję z innych paragrafów przenieść a później można zwrócić bo zaangażowanie za I kwartał będzie ponad plan w sprawozdaniach, a tak się nie przejmować, dają i zabierają zadania a zwolnić tak szybko nie można to co innego robić?