nowa decyzja, czy zmieniona - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 20 wrz 2014, 22:23

Powiedzcie jak to u Was wygląda.
1) Osoba ma przyznany zasiłek rodzinny, dziecko otrzymuje orzeczenie o niepełnosprawności, matka składa wniosek o dodatek z tyt. kszt. i rehabilitacji .
a) wydajemy nową decyzję przyznającą,
b) przyznajemy dodatek z tyt. kszt. i rehabilitacji poprzez zmianę ,,pierwszej" decyzji,
2) osoba rodzi kolejne dziecko:
a) wydajecie nową decyzję
b)przyznajecie wnioskowane świadczenia poprzez zmianę ,,pierwszej" decyzji.
Anja Asja

Napisano: 20 wrz 2014, 22:48

bardzo proszę powiedzcie jak robicie, mam dylemat jak powinno się robić
Anja Asja

Napisano: 21 wrz 2014, 9:49

ja za każdym razem robię zmianę ale wiem, że niektórzy przy urodzeniu dziecka robią nową decyzję
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 wrz 2014, 11:59

zawsze robię zmianę
EWELInn

Napisano: 21 wrz 2014, 12:22

jak ewalu i EWELInn zawsze robię zmianę decyzji. u mnie to się nazywa ,,decyzja w sprawie zmiany decyzji dotyczącej ustalenia prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego"
arlete

Napisano: 21 wrz 2014, 14:47

proszę wypowiedzcie się, na pewno nie tylko mi ale innym tez się przyda.
Anja Asja

Napisano: 21 wrz 2014, 20:31

ale to chyba jest poste - jeżeli ktoś wnioskuje o dodatek (np.: kształcenie i rehabilitacja), to wiadomo, że nie ma sensu składać nowego wniosku - bo dziecko zasiłek ma juz przyznany, a teraz tylko uzupełnia się wniosek o dodatek. Bo jak wiadomo, o sam dodatek wniosku składać nie ma możliwości... bez zasiłku - nie ma dodatku. Co do urodzenia kolejnego dziecka w trakcie trwania zasiłku rodzinnego - to też nie uważam, że powinno się wydawać decyzję zmieniającą, przecież to cąły czas ta sama rodzina. Nowa decyzja to już nowy wniosek - z kompletem dokumentów.... dla mnie to jakas nadgorliwość.
jukana

Napisano: 22 wrz 2014, 7:10

jukana pisze:to wiadomo, że nie ma sensu składać nowego wniosku
Musi składać nowy wniosek. Otwarta jest kwestia czy wydawać decyzję przyznającą czy zmieniać starą.
jukana pisze:uzupełnia się wniosek o dodatek.
Nie wolno zakończonej sprawy o coś uzupełniać. Wtedy masz wniosek z datą wpływu z przed kilku miesięcy a na nim zaznaczony dodatek którego od razu nie przyznałaś.
jukana pisze:Bo jak wiadomo, o sam dodatek wniosku składać nie ma możliwości... bez zasiłku - nie ma dodatku.
Jeśli ma już przyznany zasiłek to może złożyć 10 wniosków o każdy dodatek osobno.

My do każdego wniosku wydajemy decyzję odmawiam/przyznaję i nikt tego nigdy nie zarzucał. Nowe postępowanie, nowe rozstrzygnięcie, nie wpływa na poprzednie - już zakończone, nie ma podstaw do zmiany poprzedniej decyzji.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2014, 11:22

zmiana decyzji
XXXx

Napisano: 25 wrz 2014, 19:33

zmiana decyzji
Elizka12