nowa pozycja w dochodach nieopodatkowanych od stycznia 2015 - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 30 sty 2015, 15:00

nie. US nie może powiększyć dochodu Strony. Zwłaszcza jak w danym roku go nie otrzymała. To nie będzie zwrot podatku (wtedy podatek jest pomniejszany lub wręcz zerowany). US nie może ingerować w dochód strony
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:02

Mirela pisze:
Elmer pisze:
do nowego okresu zasiłkowego 2015/2016 będą przynosić dochody za 2014 i ten dochód na zaświadczeniu z urzędu skarbowego będzie powiększony o tą ulgę - czyli nie będzie wykazane że zapłacili podatek albo składkę
no chyba właśnie nie !!!podatek będzie nie wykazany ale składka będzie w całości ..ja na początku tak samo rozumowałam jak Ty ale jak poczytałam to art. 27 f mówi nie o zwrocie ze składki tylko:

art. 27f
8. (193) Jeżeli kwota przysługującego odliczenia na podstawie ust. 2, 3 i 4 jest wyższa od kwoty odliczonej z tytułu, o którym mowa w ust. 1, w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1, podatnikowi przysługuje kwota stanowiąca różnicę między kwotą przysługującego podatnikowi odliczenia a kwotą odliczoną w zeznaniu podatkowym.

9. (194) Kwota stanowiąca różnicę, o której mowa w ust. 8, nie może przekroczyć kwoty składek na ubezpieczenia społeczne, o których mowa w art. 26 ust. 1 pkt 2 i 2a, oraz składek na ubezpieczenie zdrowotne, o których mowa w art. 27b ust. 1 i 2, podlegających odliczeniu, pomniejszonych o składki odliczone w zeznaniu, o którym mowa w art. 45 ust. 1a pkt 2, lub na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:53

No może źle się wyraziłam wiadomo że US nie może powiększyć kwoty dochodu ale jak zwróci podatek to na zaświadczeniu będzie 0 i dochodu nie umniejszymy o zapłacony podatek

ale kwestia tylko czy będzie to jakoś wykazane że podatnikowi wypłacono ulgę ? i w jakiej wysokości?
Mirela
Stażysta
Od: 30 kwie 2014, 11:39
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:57

"zwróci podatek to na zaświadczeniu będzie 0 i dochodu nie umniejszymy o zapłacony podatek"
czyli tak jak do tej pory

"będzie to jakoś wykazane że podatnikowi wypłacono ulgę ? i w jakiej wysokości?"
tak, ale będzie to istotne dopiero w następnym roku
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2016, 12:49

pamiętacie o tych kwotach? prosicie o te zaświadczenia ludzi?? Teraz musimy się głowić, kto mógłby to mieć.... a ludzie to pojęcia nie mają o czym mówimy...
Millo

Napisano: 08 wrz 2016, 7:49

u mnie ludzie jak nie mieli to chodzili do skarbówki
więc szanowna pani ze skarbówki dzwoniła i nas zje...ła że za czym do nich ludzi ślemy ...
więc po wyjaśnieniu - w skrócie powiedziałam, że średnio mnie obchodzi skąd ludzie to wezmą i muszą podać - powiedziała że i owszem oni mają obowiązek ale dla nich będzie lepiej jak będziemy im dawać wnioski ( takie jak były do tej pory o dochodzie ) tyle że mają wpisać że chodzi im o dochód z pit UZ
więc tak robię daje im zaświadczenia i ludzie ślą do nich
na wniosek muszą odpisać bez łaski
gasiak

Napisano: 08 wrz 2016, 9:14

a możesz podzielić się wzorem wni8osku?
emiljaa1

Napisano: 12 wrz 2016, 11:55

W żadnej weryfikacji nie jesteśmy w stanie wytrzasnąć tej kwoty?
Millo

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x