A jeszcze wcześniej pamiętać należy, że była zmiana ustawy dm (Dz. U. z 2016 r. poz. 195) w dniu 1 kwietnia 2016 r., o czym na stronie dodatekmieszkaniowy.pl w zakładce aktualności.
orientuje się ktoś jak to jest ze wzorem wniosku o dodatek mieszkaniowy? Spotkałem się z jego różnymi wzorami jednak w rozporządzeniu (Dz.U.2001.156.1817) jest określony jego wzór. Czy można go tak dowolnie modyfikować (dodawać pozycję)?
Tymczasem wchodząc na stronę jakiegokolwiek miasta rzadko kiedy możemy znaleźć wzór znajdujący się w w/w rozporządzeniu. Praktycznie zawsze dana instytucja modyfikuje ten wniosek pod swoje potrzeby. Z jednej strony jest to zrozumiałem ponieważ w tym wzorze brakuje kilku istotnych pozycji. Z drugiej strony jest on ściśle określony rozporządzeniem.
Zauważyłem również częstą praktykę dołączania drugiej strony do wniosku zatytułowanej "dodatkowe informacje" w których to mają być zawarte informacje nr dotyczące nr rachunku bankowego zarządcy, czy wnioskodawca opłacał na bieżąco swoje należności itd.