Nowa w Nowym - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 30 lip 2015, 12:06

Jestem od dwóch tygodni na zastępstwo koleżanki bo zaciążyła :) Dowiedziałam sie ze jest projekt "nowej" ustawy. Czytam wnikliwie ale nie rozumiem niektórych zmian. Będę prosić Was(pracowników z większym doświadczeniem).
Moje pierwsze pytanie:
1.Prosze was o wytłumaczenie art. 27 pkt ust. 3 i ust. 3a- nie rozróżniam tych dwóch zapisów
2. Kiedy będziemy wszczynać postępowanie a kiedy przyłączać sie do postępowania? - przetłumaczcie mi to prosciej niz w zapisie?
Bardzo was prosze.
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 8:33

Prosze
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 9:27

Bardzo prosze
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 9:33

1 Wniosek o wszczęcie postepowania bedziemy wysyłac do komornika za obecny okres czyli 2014/2015?
2. a wniosek o przyłaczenie sie do postępowania wówczas jak ktos złoży wniosek na nowy okres swiadczeniowy?
Ja tego nie rozumiem.Prosze wytłumaczcie mi to :oops:
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 10:12

Wg nowych przepisów ściąganie należności przypadających od DA ma się odbywać w drodze egzekucji sądowej. Wymaga to złożenia wniosku ( z załącznikami) do odpowiedniego sądowego organu egzekucyjnego (komornik sądowy).
Na podstawie wniosku komornik sądowy wszczyna postępowanie egzekucyjne. W celu uproszczenia i przyspieszenia procedury w przypadku gdy komornik sądowy w tym czasie prowadzi już postępowanie egzekucyjne z tytułu alimentów (na podstawie tytułu wykonawczego osoby uprawnionej) nie ma potrzeby wszczynania NOWEGO postępowania egzekucyjnego na podstawie wniosku OPS tylko należy przyłączyć się do już prowadzonego postępowania egzekucyjnego.

Podsumowując:

Gdy OPS zmierza złożyć wniosek do komornika sądowego o prowadzenie sądowej egzekucji należności przypadających od DA, to ustala czy komornik sądowy prowadzi egzekucję z tyt. alimentów na rzecz osoby uprawnionej i jeżeli prowadzi to składa wniosek o przyłączenie się do tej egzekucji (3a), natomiast jeżeli nie prowadzi to składa wniosek o wszczęcie nowego postępowania egzekucyjnego (3).

Przyłączenie się do już prowadzonego postępowania egzekucyjnego oznacza, że egzekucja w tym postępowaniu będzie prowadzona równocześnie na RZECZ osoby uprawnionej (alimenty) i OPS (należności FA).
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:24

a jak ja mam ustalic czy komornik prowadzi posteppowanie z tytułu alimentów? Na podstawie zaświadczenia o bezskutecznosci? Czyli do póki wierzycielka pobiera świadczenie z fa to komornik musi prowadzic postepowanie alimentów?
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 10:31

Jeżeli pobiera to prowadzi, jeżeli nie pobiera to należy sprawdzić u komornika.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 10:40

ok dziekuje ci bardzo BDMB :D
A jak bedziemy wydawac decyzjie przyznające świadczenie z fa na nowy okres to wg noweli to w tej informacji wystarczy zdanie ze dłużnik ma obowiącek zwrotu wraz z odsetkami czy mamy wyszczególniac te odsetki?
Wiktoria*

Napisano: 31 lip 2015, 11:11

W momencie wysyłania do dłużnika informacji o przyznaniu osobie uprawnionej świadczeń FA, świadczenia nie są jeszcze wypłacone.
Informacja ma zawierać jak napisano:
" o obowiązku zwrotu wraz z odsetkami należności z tytułu świadczeń FA wypłaconych osobie uprawnionej"

czyli informujemy dłużnika, że jest zobowiązany do zwrotu.

W noweli użyto określenia "obowiązek" - tylko nie wiadomo w którym momencie powstanie ten obowiązek i jaki jest termin jego spełnienia.
BDMB
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2015, 11:25

No fakt racja.
a we wnioskach o wszczęcie i przystąpieniu mamy rozpisywac te odsetki czy tez tylko informacjia?
Wiktoria*

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x