Nowanowa umowa bez dnia przerwy, bez świadectwa pracy - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 15 lip 2016, 9:04

Witam, temat był wałkowany wiele razy, ale jednak spotykam się z różnymi interpretacjami. Małżeństwo, jedno dziecko. Kobieta ma uzysk w umowy za drugi miesiąc za czerwiec - najniższa krajowa, mąż na umowie, przyniósł zaświadczenie za maj bo umowa o pracę na okres próbny była od kwietnia, również najniższa krajowa. W chwili obecnej od lipca im się nie należy. Jednak Pani przyniosła jednocześnie nową umowę męża, ponieważ ta na okres próbny mu się skończyła. Od lipca, bez dnia przerwy, bez świadectwa pracy ma nową umowę o pracę, u tego samego pracodawcy. Teraz pytanie, czy bazuje na tym zaświadczeniu, które miał za maj czy biorę zaświadczenie za miesiąc sierpień we wrześniu? Tylko jeśli nie ma świadectwa pracy to jak to utracić. A istnieje ryzyko, że będą się odwoływać, bo przekroczą kryterium dochodowe i będą mieli zabrane świadczenie. Czy traktować to jako ciągłość czy jako nowy uzysk?
Gość

Napisano: 15 lip 2016, 9:09

jak dla mnie, w ty przypadku jest ciągłość :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 lip 2016, 9:13

W Emp@tii w ZUS w identycznym przypadku nie było przerw w okresach składkowych (kobieta miała umowę od 08.2014 na okres próbny, 11.2014 dostała umowę na czas nieokreślony i nie dostała świadectwa pracy, potraktowałem to jako ciągłość i dochód naliczyłem od 08.2014).
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 15 lip 2016, 9:17

Dzięki, bo niby mówi się, że jak nowa umowa to nowe zaświadczenie za miesiąc kolejny, ale nie utracając tamtego poprzedniego dochodu bo nie ma świadectwa to zdubluje się im dochód z tej samej pracy. Bezsens.
Gość

Napisano: 16 lip 2016, 8:16

Mam dylemat. Pani miała umowę na czas określony (uzysk z 2 m-ca z tej umowy), teraz dostała świadectwo pracy, następnie umowę o pracę na czas nieokreślony u tego samego pracodawcy, bez dnia przerwy, jest ciągłość. Wiem że jak jest świadectwo pracy to utrata i uzysk z drugiego miesiąca z drugiej umowy, ale dziwnie to wygląda. W sumie ta osoba nie utraciła zatrudnienia, cały czas była zatrudniona, gdyby nie przyniosła świadectwa każdy uznałby to za ciągłość ( mam obawy że się odwoła a SKO na pewno uzna to za ciągłość). Jak zrobić żeby było dobrze?
szczęśliwa
Praktykant
Od: 22 maja 2016, 19:52
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2016, 8:21

Jeżeli masz świadectwo pracy to utracasz jej tamto i tak jak napisałaś bierzesz uzyskać z nowej umowy za miesiąc następny. Gdyby nie było świadectwa pracy to można jako ciągłość traktować Ale fizycznie zakończyła się tamta praca więc masz podstawy ku temu by utracić.
ZZZZZZ

Napisano: 16 lip 2016, 21:53

Dzięki :)
szczęśliwa
Praktykant
Od: 22 maja 2016, 19:52
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2016, 22:55

ostatnio mazur mówił że zmiana umowy to nowy stosunek pracy, nowe przeliczenie, swiadectwo pracy lub jego brak nie są tu rozstrzygające
dał jakiś wyrok jako podkładkę, taką interpretacją pewnie poszły sądy i tak wykłada
kasia22

Napisano: 18 lip 2016, 7:50

z orzecznictwem sądów to różnie bywa. Mają miejsce też takie wyroki:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AE630FE7A2
a wątpię by ktoś się z nas pod nim podpisał
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 18 lip 2016, 8:01