nowe dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 13 lip 2016, 11:06

Jak postępujecie w sytuacji, gdy osoba ma przyznane świadczenie decyzją na 1 dziecko, a w lipcu złożyła na 2 nowo narodzone, zupełnie nowa decyzja czy zmiana przyznającej na 1 dziecko?
maria023

Napisano: 13 lip 2016, 11:08

Przez nowy wniosek zmiana sytuacji i tylko wypełniasz dane nowego dziecka (tak tez rodzice we wniosku wypełniają tylko na nowe dziecko, ale ze składem całym rodziny), automatycznie wychodzi zmiana decyzji jako nowa, i zmieniasz decyzje z dnia.... o nr ( ta poprzednią) w ten sposób że dodajesz pkt. 2 przyznać świadczenie wychowawcze na kolejne dziecko (nowe) .....
Pozostałe punkty decyzji bez zmian.
sadawith
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 20:16
Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP

Napisano: 13 lip 2016, 14:39

A mi się wydaje, że nowy wniosek, nowa decyzja. Tez mam taką sytuację. Zresztą tak teraz będzie się działo.
Error
Stażysta
Od: 08 cze 2016, 8:46
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2016, 14:44

Jak dasz nowy wniosek to cały czas system będzie Ci pokazywał walidację miękką że już w systemie jest ten pesel i numer konta i adres itd. Nowy wniosek dajemy tylko wtedy gdy jest nowa rodzina i pierwszy raz składa wniosek.
kin

Napisano: 13 lip 2016, 14:53

Kin a na jakim programie pracujesz? Ja w TT i jest ok.
Error
Stażysta
Od: 08 cze 2016, 8:46
Zajmuję się:

Napisano: 13 lip 2016, 15:08

Ja zrobiłam tak jak Error pisze jak miałam taką sytuację i nie miałam żadnych problemów w programie, na liscie wypłat nawet raz mam tą osobę wyszczególnioną i świadczenie na 2 dzieci mimo że były 2 decyzje wydane
zuzka

Napisano: 14 lip 2016, 8:11

Sygnity. I robi się miękka walidacja. Sama już nie wiem jak robić żeby było dobrze. Jak dzwoniłam do Sygnity to powiedzieli że nowy wniosek tylko wtedy, gdy jest całkiem nowa rodzina po raz pierwszy składa wniosek a inaczej to wniosek o zmianę świadczenia.
kin

Napisano: 14 lip 2016, 8:12

A jaki masz program Zuzka?
kin

Napisano: 14 lip 2016, 8:20

No właśnie Sygnity mam i robiłam całkiem nowym wnioskiem i wszystko jest ok a zrobiłam tak bo też tu na forum pytałam jak do tego podejść to właśnie takie miałam podpowiedzi że całkiem nowy wniosek a tu znowu są inne opinie to ja już sama niewiem jak powinno się robić..
zuzka

Napisano: 14 lip 2016, 8:45

U nas, gdy klient ma "nowe" dziecko. to przychodzi, składa wniosek na to jedno dziecko. Wprowadzamy jako nowy wniosek, wpisując tylko to nowe dziecko jako to, którego dotyczy wniosek, w składzie rodziny wszyscy. Robimy decyzję i są dwie decyzje, jedna odnośnie wcześniejszych dziecka/dzieci, a druga odnośnie tego nowego.
ZZZZZZ

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x