Nowe kwoty, stare kwoty, zgaduj zgadula, gdzie moja szklana - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 lip 2018, 15:52

... kula?

Czy jeżeli rozporządzenie z dnia 27 sierpnia 2015 r. mówi o kwotach od 1 listopada 2017 r. bez daty końcowej, a zmiana ustawy z 7 lipca 2017 r. określa kwoty od 1 listopada 2017 do 31 października 2018 r. - to jak nic nowego nie uchwalą, to będą te kwoty ustalone w 2015 r.?

I dlaczego nie widzę nigdzie żadnego projektu do tych kwot? Ma ktoś coś? Ludzie już składają wnioski, jak rozpatrywać? Jak żyć?

Potem będą pytać, dlaczego wypłaty tak późno? A że ustawy i rozporządzenia późno to co?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 31 lip 2018, 7:25

Ja dotarłem tylko do propozycji z 15.05.2018, która nie jest nawet projektem.
Zasadnicze pytanie brzmi, czy w ogóle możemy wydawać decyzje w sprawie świadczeń na nowy okres zasiłkowy z niezmienionymi kwotami, skoro nie ma żadnego dokumentu, który by je na tym poziomie ustanawiał.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2018, 8:14

Rozporządzenie z 2015 roku ustala. Tam nie ma podanej daty końcowej, przy czym kwoty są wyższe oczywiście niż teraz.
Jednocześnie jest przepis o weryfikacji co trzy lata. Czyli czekamy na weryfikację do 15 sierpnia. I pewnie to rozporządzenie się pojawi na ostatnią chwilę.

Szkoda tylko, że wniosków nie można od maja składać, to by dłużej poleżały. Ludzie składają wnioski już w lipcu elektronicznie, a od sierpnia papierowo. Taki wniosek z 1 lipca lezy półtora miesiąca, zanim powstanie przepis, na podstawie którego mogę go rozpatrzyć. A co myślą ludzie? Że to my się opier... w pracy i nie rozpatrujemy (chociaż wypłata i tak w listopadzie).
Wszystko musi być u nas zawsze na ostatnią chwilę ogłaszane, a pani minister się chwali jak to wszystko jest ładnie-pięknie.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 01 sie 2018, 7:58

Już piszą, że podnieśli.....ale szukam rozporządzenia.
Macie to rozporządzenie?
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 01 sie 2018, 8:04

A skąd masz takie wieści, że podnieśli?
Podniesli zasiłek pielęgnacyjny i SZO, ale o zasiłkach rodzinnych to pierwsze słyszę.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x