Przedłużyłam Pani świadczenie pielęgnacyjne w związku z COVID-19. Świadczenie za maj 2020 r. wypłacone. Nowe orzeczenie dostarczone dzisiaj, wydane w dniu 25.05.2020r., ale to nowe orzeczenie nie uprawnia do dalszego pobierania świadczenia pielęgnacyjnego (stopień umiarkowany) , czy Pani musi wrócić świadczenie za te kilka dni maja?
Wydaje mi się że Pani nie powinna zwracać, przyznałaś jej dobrze zgodnie z ustawą COVID-ową, a teraz spokojnie możesz jej odmówić przyznania ŚP jeśli złożyła wniosek wraz z orzeczeniem
Z jednej strony świadczenie pielęgnacyjne mamy podzielne więc ja bym prowadziła postępowanie odnośnie zwrotu nienależnie pobranego świadczenia za te kilka dni.
Świadczenie przedłużyliśmy do czasu wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności.
Nie wiem jak u Państwa ale teraz dość często zostają zmieniane stopnie niepełnosprawności na niekorzyść i dużo mam odwołań od orzeczeń. A dodatkowo orzeczenia zostają wydawane stronie po ok dwóch tygodniach po wydaniu orzeczenia o niepełnosprawności albo stopnia niepełnosprawności.
Wg mnie nie musi zwracać, uważam, że powinnyśmy nawet zaczekać do uprawomocnienia się tego orzeczenia bo jeśli się odwoła to dalej ma wydłużone to pierwsze pierwotne orzeczenie i dalej trzeba wypłacać.