nowe orzeczenie lecz niezgłoszone - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 lip 2022, 14:21

nowe orzeczenie o niepełnosprawności od maja 2020, które uprawnia do pobierania zasiłku pielęgnacyjnego(umiarkowany przed 17 r.ż.), ale osoba nie zgłosiła tego i pobierała na covid,
co robić, wszczęcie postępowania i nienależnie pobrane z.p.?
kamilpo
Praktykant
Od: 30 sty 2019, 13:23
Zajmuję się: fa

Napisano: 06 lip 2022, 7:07

zadzwoń do tego kogoś aby Ci je dostarczył .
ale dlaczego NP , dla mnie nie na mnie NP
Violla
Starszy referent
Od: 17 gru 2015, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 06 lip 2022, 7:26

A po co ma dostarczać orzeczenie skoro wychodzi nam z EKSMOON ? Trzeba ustalić kiedy stało się prawomocne lub ostateczne, w zależności jaką macie przyjęta interpretację.
Jeżeli pouczenie w decyzji było dobrze napisane to ja bym orzekał o NP.
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/7DE4B915AE

"Pouczenie było w ocenie Sądu jasne i czytelne, zawierało wyczerpujące informacje o obowiązujących zasadach i odnosiło się bezpośrednio do konkretnej okoliczności powodującej ustanie prawa do świadczenia, tj. obowiązku niezwłocznego poinformowania organu o uzyskaniu nowego orzeczenia o niepełnosprawności. Analiza treści pouczenia prowadzi do wniosku, że pouczenie nie stanowiło jedynie przepisania tekstu ustawy, lecz stanowiło pouczenie zindywidualizowane ze względu na treść wydanej decyzji. Mianowicie organ wydający w/w decyzję z dnia [...] zawarł w niej pouczenie w następującym brzmieniu: "w przypadku uzyskania nowego orzeczenia o niepełnosprawności, nabycia prawa do dodatku pielęgnacyjnego lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczenia, osoba uprawniona jest zobowiązana do niezwłocznego poinformowania o tym tutejszego Ośrodka, należy również powiadomić tut. Ośrodek o każdej zmianie adresu, nazwiska i innych danych osobowych. Niepoinformowanie o zaistniałej zmianach może skutkować obowiązkiem zwrotu wypłaconych świadczeń jako nienależnie pobranych". Cytowana treść pouczenia (w zakresie wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności) została ponadto napisana czcionką pogrubioną co wyróżnia ją na tle pozostałej części pouczenia (decyzja Burmistrza Miasta B. z dnia [...] karta 25 verte akt administracyjnych). O zindywidualizowanym do zakresu decyzji pouczeniu świadczy także odmienna treść pouczeń zawartych w uprzednio wydanych decyzjach, tj. decyzji z dnia [...] nr[...] zmieniającej decyzję z dnia[...] w części dotyczącej wysokości przyznanego zasiłku pielęgnacyjnego w okresie od dnia 1 listopada 2018 r. do 31 lipca 2020 r., jak również decyzji z dnia [...] nr [...] Uprzednie pouczenia nie zawierały wyraźnego pouczenia w zakresie konieczności poinformowania organu o wydaniu nowego orzeczenia o niepełnosprawności. W rezultacie Skarżąca została uświadomiona o konsekwencjach prawnych niezastosowania się do wskazanej dyspozycji normy prawnej, pouczenie zawierało bowiem nie tylko wskazanie obowiązku, z którego niewykonaniem wiąże się wystąpienie podstaw do zaprzestania realizowania świadczenia, ale również o skutkach takiego zaniedbania w postaci uznania świadczenia za nienależnie pobrane."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 lip 2022, 9:13

brak zgłoszenia nowego orzeczenia= nienależnie pobrane. Warunek-strona musiała być pouczona o obowiązku zgłoszenia nowego orzeczenia.
Przerabialiśmy to już w SKO.
EwaMagdalena
Stażysta
Od: 17 kwie 2014, 14:22
Zajmuję się:

Napisano: 10 sie 2022, 14:59

Mi już SKO umorzyło dwie sprawy o nienależnie pobranym zasiłku pielęgnacyjnych, przedłużonym na COVID. Mówie o sytuacji, gdzie orzeczenie dalej uprawniało do ZP ale strona przyniosła je po czasie. Pouczenie było i Pani z SKO powiedziała, ze wszystko ładnie, pięknie ale jakiś jest wyrok sądu na podstawie którego uznała, że nie ma NP. Szkoda tylko tych papierów
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 10 sie 2022, 15:48

u mnie SKO już trzy decyzje o NP podtrzymało w mocy.
Robiłbym NP
Tylko bym się zastanowił jeszcze kto robił przedłużenie na COVID w takiej sytuacji. Dlaczego EKMOON nie został sprawdzony?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 sie 2022, 11:49

Jeżeli mam NP świadczenie za okres pobierana zasiłku w związku z covid za 2021, a Pan nową decyzja na podstawie przedłożonego orzeczenia i wniosku otrzymał od czerwca b.r. zasiłek pielęgnacyjny to czy mogę zrobić potrącenie z obecnego otrzymanego zasiłku?
madziulaa
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 22:32
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 11 sie 2022, 12:04

A ustaliłaś te NP decyzją ? Jeżeli tak, to robisz potrącenia.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 sie 2022, 12:06

Tak, wydałam decyzję żądanie zwrotu.
madziulaa
Stażysta
Od: 28 mar 2022, 22:32
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 12 sie 2022, 8:33

a jak już robimy nienależnie to od kiedy je ustalacie? Od momentu jak nowe orzeczenie jest ostateczne ?
kas321
Stażysta
Od: 24 mar 2020, 16:26
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x