nowe przepisy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 07 sty 2014, 14:02

Dzien dobry, Państwu. Mam prośbę : czy ktoś mógłby mi w paru zdaniach objasnić, co się zmienia dla nas petentów o Nowego Roku? Dziś przeczytałam w ośrodku o zmianach, ale nie wiem, czy dobrze rozumiem. Bylo napisane, że teraz bez wzgledy na dochód (aby tylko nie przekroczyć kryterium) każdy dostanie jednakowa pomoc finansową, coś w rodzaju obligatoryjnego zasilku socjalnego. O co chodzi? Bardzo, bardzo prosze o odpowiedź.
~Petentka

Napisano: 07 sty 2014, 14:24

Nic się nie zmieniło, aczkolwiek są projekty ustawy o pomocy społecznej
~ja

Napisano: 07 sty 2014, 14:35

kto całe zycie nic nie robił tylko przyjdzie do ośrodka dostanie pomoc do końca swojego życia.
~karol

Napisano: 07 sty 2014, 15:04

Zastąpienie \"minimalnym dochodem socjalnym\" dotychczasowego ustawowego \"kryterium dochodowego\" do świadczeń z pomocy społecznej art.8 uops jest pomysłem jaki pojawił się w założeniach do nowej ustawy o pomocy społecznej. Ten dochód ma być trochę wyższy od minimum egzystencji, natomiast niższy od minimum socjalnego.

https://www.ipiss.com.pl/?zaklady=minimum-socjalne
~idea

Napisano: 07 sty 2014, 17:23

Karol - jak mam to rozumieć? Uważasz, ze u nas dojdzie do tzw. socjalu, jaki jest na Zachodzie??
~kasia

Napisano: 07 sty 2014, 17:27

Czy mam Karolu rozumiec, że eraz łatwiej będzie darmozjadom? Przecież jeszcze w zeszłym roku mówiono, że się im utrudni.
~Jadwiga

Napisano: 07 sty 2014, 17:30

do Idei - nic nie kumam. To jak min. soc. np. na 3 os. wynosi 2.600 zł, to tyle dostaną z ops po odliczeniu własnego dochodu?
~Janek

Napisano: 08 sty 2014, 0:10

oczywiście, a do tego wysługę lat / za każde 10 lat w pomocy 1000zł , no i trzynastkę jasna rzecz. a po 60 tce ordery za długoletnią służbę. Darmozjady jedne!
~kredka

Napisano: 08 sty 2014, 1:08

Pomysł "minimalnego dochodu socjalnego", czyli dochodu który uprawnia do korzystania ze świadczeń pomocy społecznej - inna nazwa dotychczasowego kryterium dochodowego ustawy o pomocy społecznej. Nazwa ta pojawia się w założeniach do nowej ustawy o pomocy społecznej. Osoby posiadające dochód wyższy od minimalnego dochodu socjalnego nie będą mogły korzystać ze świadczeń.

"W nowej regulacji proponuje się likwidację pojęcia "kryterium dochodowe" i wprowadzone pojęcia "minimalny dochód socjalny", które oznaczać będzie kwotę gwarantującą zaspokojenie potrzeb egzystencjalnych rodziny. Minimalny dochód socjalny będzie wyliczany w zależności od liczebności rodziny, w ujęciu definicji pomocy społecznej oraz będzie on podstawą do:
a) rozpatrywania uprawnień rodziny do korzystania z katalogu świadczeń
pieniężnych i niepieniężnych oraz usług socjalnych,
b) wyliczania wysokości świadczeń pieniężnych.
W momencie wprowadzenia nowego rozwiązania przyjęte będą aktualnie obowiązujące
kwoty zastępowanego kryterium dochodowego..."

\"Świadczenie pieniężne w formie zasiłku socjalnego (nowa kategoria opisana dalej) będzie stanowiło różnicę między poziomem „minimalnego dochodu socjalnego”, gwarantującego podstawowy poziom egzystencji, a posiadanymi dochodami rodziny. Nowe rozwiązanie – minimalny dochód socjalny – będzie powiązane z uprawnieniami do dodatków, ale nie będzie podstawą ustalania uprawnień do tych dodatków (opisy kategorii dodatków w następnym rozdziale dokumentu). Oznacza to, że osoby uprawnione do zasiłków socjalnych będą mogły pobierać dodatki mimo, że ich dochód wzrośnie po otrzymaniu zasiłku socjalnego....\" - ponieważ będą dysponować dochodem równym wysokości \"minimalnego dochodu socjalnego\" - tak dla uściślenia. (Założenia do zmiany ustawy o pomocy społecznej)

Od pewnego czasu w przestrzeni publicznej funkcjonuje nazwa Basic Income - bezwarunkowy dochód podstawowy (BDP). Europejska Inicjatywa Obywatelska postuluje wprowadzenie takiego rozwiązania, które ma polegać na zagwarantowaniu każdemu dorosłemu obywatelowi dochodu podstawowego bez obowiązku świadczenia pracy.

Wymieniona powyżej nazwa "minimalny dochod socjalny" nie jest odpowiednikiem "Basic Income", tylko proponowaną przez autorów nowej ustawy o pomocy społecznej, nową nazwą dotychczasowego kryterium dochodowego art. 8 ustawy o pomocy społecznej (dla osoby samotnie gospodarującej - w wysokości 542 zł, dla osoby w rodzinie - w wysokości 456 zł).

Założenia do zmiany ustawy o pomocy społecznej
https://www.mpips.gov.pl/download/gfx/mp ... ozenia.pdf

Inicjatywa: Basic Income
https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... category=1[
angoc

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x