nowe stypendium - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 27 sie 2015, 9:30

witam, pierwszy raz mam styczność z stypendium. chciałabym państwu przedstawić nasze podejście do w/w. Proszę również Państwa o wypowiedź w tej sprawie.
Przyjmuję wnioski od 15.08 do 15.09. Przyjmuję wnioski również z przekroczeniem aktualnego progi dochodowego (456zł) ponieważ nie mogę odmówić interesantom przyjęcia wniosku. Jeżeli dochód przekroczy 456zł ale nie będzie większy niż514 zł dajemy odmowę wrzesień a przyznajemy paździer, list, grudz. ( to wszystko na jednej decyzji wydanej po 1 października).
Od listopada 2015r. wchodzą nowe wysokości zasiłków rodzinnych i w związku z tym:
Wyliczamy kwotę zasiłku na wrzesień, październik na starych zasadach, tj. liczba dzieci * 2mc*(106zł*80%).
Wyliczamy kwotę zasiłku na listopad, grudzień na nowych zasadach ( nowa wysokość zasiłku rodzinnego) tj.: liczba dzieci*2mc*(118zł*80%). Czy też wyliczamy" po staremu" tj.: liczba dzieci*4mc*(106*80%)
nie wiem czy dobrze myślimy,( pewnie nie hehe) jeżeli błądzimy to proszę o wypowiedź. :)
alanowa

Napisano: 27 sie 2015, 11:22

Jeśli to odpowiednio opiszecie może być do przyjęcia. Jeśli dajecie po równo to źle, jeśli uzależniacie wysokość stypendium od wysokości dochodu i sytuacji rodziny to dobrze. Na jakiej podstawie prawnej dajecie wyższe stypendia od listopada.
zbych

Napisano: 27 sie 2015, 14:03

wyższe od listopada bo jest zmiana wysokości zasiłku rodzinnego ze 106 na 118zł.art. 90d ust. 9 mówi o tym, że stypendium nie może być niższe niż 80% kwoty obowiązującego zasiłku rodzinnego (teraz to jest 106zł a od listopada będzie obowiązywała kwota 118zł). więc skoro płacimy styp za listopad to obowiązuje 118zł już a nie 106... Właśnie nie wiem czy ten sposób jest dobry... pierwszy raz mam z tym styczność i do tego zmiany od razu. dlatego też napisałam na forum i prosiłam o państwa opinie. oczywiście wszystko jeszcze zależy od tego jaką kwotą dotacji będziemy dysponować i jaka będzie ilość osób kwalifikujących się na stypendium...
alanowa

Napisano: 27 sie 2015, 14:08

a czy jakas uchwale podejmuje sie o zmianie wysokosci stypendium od listopada?
/
nowa na stypendium

Napisano: 27 sie 2015, 14:16

alanowa ja tak właśnie będę robić
xyz@

Napisano: 27 sie 2015, 14:37

uchwała byłaby nowa jeżeli zmieniłaby się ustawa, tak mi się wydaje...ale to kierownictwo powinno tego pilnować a nie my :P xyz dzięki na informację :)
alanowa

Napisano: 27 sie 2015, 14:53

jeśli w uchwale masz % widełki (a raczej masz),to nie zmieniasz uchwały
xyz@

Napisano: 28 sie 2015, 8:59

Hmmmm...coś mi się nie zgadza!!

1) Wniosek od 01.09.2015 do 15.09.2015
2) Dochód za sierpień
3) Trzeba wszystkie wnioski przyjąć
4) Tym co przekroczą 514,00 zł należy pisać decyzję odmowną
5) Jeśli w ciągu miesiąca nie zdąży się wydać decyzji należy dać oświadczenie do podpisania, że zostali poinformowani o nieterminowym załatwieniu sprawy
6) Ci, którzy przekroczą 456,00 zł, a nie przekroczą 514,00 zł przyjąć i policzyć im od października stypendium bez decyzji odmownej. Jeśli wyda się decyzję odmowną od razu to następnym etapem nie jest przyznawanie na nowy wniosek lecz muszą niestety się odwoływać.
mariuszowiu

Napisano: 28 sie 2015, 11:24

A moim zdaniem należy faktycznie przyjmować wnioski nawet jeśli komuś przekracza 456, a nie przekracza 514 zł, natomiast co do dochodów to myślę że nie nalezy nic przeliczac ponieważ wnioski składają wnioskodawcy z dochodami poprzedzający miesiąc złożenia wniosku czyli jak w sierpniu to dochody za lipiec, więc do jakiego wniosku mamy przeliczac dochody (zmiana prelicznika i zas. rodz.) jesli wniosek już mamy przyjęty. Myśle ze dochody moglibysmy przeliczac jesli bylby nowy wniosek, a nowego wniosku nie przyjmiemy przeciez bo wnioski mogą skladac do 15 wrzesnia.
Dona

Napisano: 28 sie 2015, 12:11

Popieram Done ;)
filip13

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x