nowe świadczenie rodzicielskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 31 sie 2015, 6:57

jestem ubezpieczona w krus na wniosek od marca, wcześniej byłam bezrobotna, rodzę za tydzień, około 5 września, czy nowe świadczenie rodzicielskie 1000 zł przez rok będzie mi przysługiwać? czy będzie istniała szansa na uzyskanie tych pieniędzy za rok 2015 jeśli złożę wniosek przed ukończeniem przez dziecko 3 miesięcy?
matka 2015

Napisano: 31 sie 2015, 7:33

świadczenie przysługuje od stycznia
więc należne od stycznia 2016 do września 2016
za 2015 nie ma szans na odzyskanie pieniędzy skoro świadczenie jest od 2016
wniosek o świadczenie można złożyć od 1 stycznia 2016
asiak

Napisano: 31 sie 2015, 7:51

ok, super, a czy becikowe to osobna kwestia i czy można najpierw złożyć wniosek o becikowe a poten o to świadczenie rodzinne? jakie dokumenty składa się w pierwszym i drugim przypadku
matka 2015

Napisano: 31 sie 2015, 7:58

przepraszam za głupie pytania, ale mamy już 3 letnią córkę, a drugie dziecko urodzę lada dzień i każda szansa na otrzymanie wsparcia od państwa mnie interesuję, gdy w połowie ciąży usłyszałam o tym 1000 zł na miesiąc to nie uwierzyłam i myślałam że to nie wejdzie i nadal nie wierzę, że to naprawdę wchodzi w życie
matka 2015

Napisano: 31 sie 2015, 8:05

becik wniosek składa się do ukończenia przez dziecko 1 roku życia
tu wniosek oświadczenia oraz dochody na chwilę obecną za 2013 ( do końca października 2015 ), wniosek złożony po 31 października należy dołączyć dochody za 2014 + zaświadczenie lekarz / położna, akt urodzenia, dowód osobisty do wglądu
kryterium - 1922 zł na osobę
świadczenie rodzicielskie wniosek na pewno, nie mamy jeszcze rozporządzenia określającego wzór wniosku, oraz jakie dokumenty należy dołączyć
jakie dokumenty lepiej pytać pod koniec roku
asiak

Napisano: 31 sie 2015, 8:29

świadczenie rodzicielskie z OPS to będzie dla osób które nie otrzymaja macierzyńskiego- skoro jesteś ubezpieczona w KRUS to raczej otrzymasz zas. macierzyński.
~o~

Napisano: 31 sie 2015, 8:34

ale jest pani ubezpieczona na wniosek swój, może jako domownik więc może być tylko opłacana składka zdrowotna w KRUS
więc nie koniecznie może otrzymać macierzyński z KRUS
asiak

Napisano: 31 sie 2015, 8:42

Ubezpieczona na mój wniosek jestem i zgodnie z wymogami krus zasiłek macierzyński przysługiwałby mi tylko wtedy gdybym w dniu porodu odprowadzała składki przez conamniej rok a u mnie minie pół roku pod koniec tego miesiąca więc krus nic mi nie dajr, pytałam już w placówce, dziękuje za fachowe odpowiedzi :D
matka 2015

Napisano: 31 sie 2015, 8:47

poza tym czytając wypowiedź pana Kosiniaka- Kamysza natknęłam się na fragment mówiący o tym że to świadczenie przysługiwać będzie rolnikom ponieważ oni nie mają prawa do urlopu macierzyńskiego, i zamiast zasiłku wynoszącego trochę ponad 3 tys rolnicy będą mogli skorzystać z tego świadczenia
matka 2015

Napisano: 31 sie 2015, 9:23

no dlatego mówię, że nie zawsze z KRUS macierzyński będzie przysługiwał
macierzyński z KRUS uległ zmianie
asiak

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x