Nowe Zlec. NFZ
-
- Praktykant
- Zajmuję się: osoby niepełnosprawne
- Kontakt:
Nowe Zlec. NFZ
Mam problem z uzyskaniem zleceń NFZ do złożonych. Sprzedawcy odmawiają drukowania ich. Sprawa dotyczy głównie pieluch. Jak Wy sobie z tym radzicie?
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Nowe Zlec. NFZ
Nie radzę sobie. A mam ten sam problem. Wyjaśnienie z PFRON-u było, że oczywiście kiedyś sprawę załatwi SOW, a póki co świadczeniodawcy mają drukować i potwierdzać za zgodność. A kto ich zmusi do drukowania tylu kartek (koszty: papier, toner)?
Napisałam pismo do pełnomocnika, ale obawiam się, że odpowiedź będzie zbliżona.
Najgorsze, że jak powiedziałam kilku osobom, że apteki mają drukować, to mi się zebrało za to, że chcę tego dokumentu, a nie aptece, że nie chce wydrukować!
Napisałam pismo do pełnomocnika, ale obawiam się, że odpowiedź będzie zbliżona.
Najgorsze, że jak powiedziałam kilku osobom, że apteki mają drukować, to mi się zebrało za to, że chcę tego dokumentu, a nie aptece, że nie chce wydrukować!
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
u nas drukują, w jednym pobierają opłatę 20gr za stronę; klient ma mi przynieść kopię zlecenia (zgodnie z przepisami), jeśli tego nie zrobi, nie dostanie dofinansowania (wysyłane jest pismo o uzupełnienie, jak nie dostarczy to wniosek nie kompletny i brak dofinansowania); nie nasz wina, że przepisy są takie jakie są, dopóki ich nie zmienią, wymagajcie kopii zlecenia, chyba, że ich brak bierzecie na siebie.
jak sklep czy apteka nie chce, to niech klient idzie do innej i tam realizuje, gdzie mu problemów nie będą robić
jak sklep czy apteka nie chce, to niech klient idzie do innej i tam realizuje, gdzie mu problemów nie będą robić
- PCPR-Trz
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wszystkie kartki (5) muszą być wydrukowane?Tomasz1981 pisze: 06 lut 2020, 20:06 u nas drukują, w jednym pobierają opłatę 20gr za stronę; klient ma mi przynieść kopię zlecenia (zgodnie z przepisami), jeśli tego nie zrobi, nie dostanie dofinansowania (wysyłane jest pismo o uzupełnienie, jak nie dostarczy to wniosek nie kompletny i brak dofinansowania); nie nasz wina, że przepisy są takie jakie są, dopóki ich nie zmienią, wymagajcie kopii zlecenia, chyba, że ich brak bierzecie na siebie.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
my bierzemy wszystkie 5
- wolfnash
- Referent
- Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
- Kontakt:
My również wymagamy 5 stron, ale zdarzają się już łzy zwłaszcza osób, które same opiekują się osobą leżącą i już ledwo starcza im sił na kolejne problemy. Taka oto właśnie pomoc... 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: as
- Kontakt:
Do wniosku ma być dołączona kopia zlecenia potwierdzona za zgodność. Brak takiego dokumentu powoduje, że wniosek o dofinansowanie nie zawiera wymaganych rozporządzeniem załączników i w konsekwencji taki wniosek kwalifikuje się do wezwania do uzupełnienia braków, a ich nieuzupełnienie powoduje pozostawienie bez rozpatrzenia.
A jak osoby maja pretensje to nikt nie zmusza do kupowania w tej aptece, która nie chce wystawiać dokumentów jakie życzy sobie nabywca i są mu potrzebne do uzyskania wsparcia. Widocznie w aptekach nie znają takiego powiedzenia, że klient ma zawsze rację, a po drugie sprzedawcy nie mają serca wobec niepełnosprawnych odmawiając im pomocy i jeszcze pobierając dodatkowe opłaty za skopiowanie dokumentów!
A jak osoby maja pretensje to nikt nie zmusza do kupowania w tej aptece, która nie chce wystawiać dokumentów jakie życzy sobie nabywca i są mu potrzebne do uzyskania wsparcia. Widocznie w aptekach nie znają takiego powiedzenia, że klient ma zawsze rację, a po drugie sprzedawcy nie mają serca wobec niepełnosprawnych odmawiając im pomocy i jeszcze pobierając dodatkowe opłaty za skopiowanie dokumentów!
- Tomasz1981
- Inspektor
- Kontakt:
lepiej bym tego nie ująłMaBi pisze: 07 lut 2020, 13:22 Do wniosku ma być dołączona kopia zlecenia potwierdzona za zgodność. Brak takiego dokumentu powoduje, że wniosek o dofinansowanie nie zawiera wymaganych rozporządzeniem załączników i w konsekwencji taki wniosek kwalifikuje się do wezwania do uzupełnienia braków, a ich nieuzupełnienie powoduje pozostawienie bez rozpatrzenia.

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Pfron
- Kontakt:
Zgadzam się też. Chamstwo i lenistwo w aptekach, przekracza już pewien poziom. Swoją frustrację niech wyładowują na ministrze zdrowia a nie na niepełnosprawnych
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dofinansowania
- Kontakt:
A co mówić niepełnosprawnym lub ich rodzinom, którzy swoją frustrację wyładowują na nas?? I potrafią byc bezwzględni, oj potrafią...Bayek pisze: 07 lut 2020, 15:24 Zgadzam się też. Chamstwo i lenistwo w aptekach, przekracza już pewien poziom. Swoją frustrację niech wyładowują na ministrze zdrowia a nie na niepełnosprawnych
Oprócz Nowe Zlec. NFZ - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
Koronawirus a turnusy rehabilitacyjne
Brak planu - dezyzje zaliczkowe
bariery architektoniczne - uprawnienia budowlane
bariery architektoniczne w klasztorze
Likwidacja barier architektonicznych (łazienka) powtórne dofinansowanie
środki algorytmowe 2020
sport, kultura, rekreacja i turystyka - kontrola
Riksza do przewozu niepełnosprawnego dziecka
"500 plus dla emerytów" czy wliczamy do dochodu
zgoda na przetwarzanie danych osobowych
bariety techniczne -pralka, mop itp.
SKTR-dofinansowanie do opiekunów
likwidacja barier architektonicznych- odrębne wnioski na różne zadania?
Likwidacja barier architektonicznych zgoda właściciela
Wybór zadań do dofinansowania ze środków PFRON
PFRON o orzeczeniach