Nowe Zlec. NFZ

ŁG1
Praktykant
Zajmuję się: osoby niepełnosprawne
Kontakt:

Nowe Zlec. NFZ

Post autor: ŁG1 »

Mam problem z uzyskaniem zleceń NFZ do złożonych. Sprzedawcy odmawiają drukowania ich. Sprawa dotyczy głównie pieluch. Jak Wy sobie z tym radzicie?
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Nowe Zlec. NFZ

Post autor: PCPR-Trz »

Nie radzę sobie. A mam ten sam problem. Wyjaśnienie z PFRON-u było, że oczywiście kiedyś sprawę załatwi SOW, a póki co świadczeniodawcy mają drukować i potwierdzać za zgodność. A kto ich zmusi do drukowania tylu kartek (koszty: papier, toner)?
Napisałam pismo do pełnomocnika, ale obawiam się, że odpowiedź będzie zbliżona.
Najgorsze, że jak powiedziałam kilku osobom, że apteki mają drukować, to mi się zebrało za to, że chcę tego dokumentu, a nie aptece, że nie chce wydrukować!
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

u nas drukują, w jednym pobierają opłatę 20gr za stronę; klient ma mi przynieść kopię zlecenia (zgodnie z przepisami), jeśli tego nie zrobi, nie dostanie dofinansowania (wysyłane jest pismo o uzupełnienie, jak nie dostarczy to wniosek nie kompletny i brak dofinansowania); nie nasz wina, że przepisy są takie jakie są, dopóki ich nie zmienią, wymagajcie kopii zlecenia, chyba, że ich brak bierzecie na siebie.

jak sklep czy apteka nie chce, to niech klient idzie do innej i tam realizuje, gdzie mu problemów nie będą robić
Awatar użytkownika
PCPR-Trz
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: PCPR-Trz »

Tomasz1981 pisze: 06 lut 2020, 20:06 u nas drukują, w jednym pobierają opłatę 20gr za stronę; klient ma mi przynieść kopię zlecenia (zgodnie z przepisami), jeśli tego nie zrobi, nie dostanie dofinansowania (wysyłane jest pismo o uzupełnienie, jak nie dostarczy to wniosek nie kompletny i brak dofinansowania); nie nasz wina, że przepisy są takie jakie są, dopóki ich nie zmienią, wymagajcie kopii zlecenia, chyba, że ich brak bierzecie na siebie.

jak sklep czy apteka nie chce, to niech klient idzie do innej i tam realizuje, gdzie mu problemów nie będą robić
Wszystkie kartki (5) muszą być wydrukowane?
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

my bierzemy wszystkie 5
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Post autor: wolfnash »

My również wymagamy 5 stron, ale zdarzają się już łzy zwłaszcza osób, które same opiekują się osobą leżącą i już ledwo starcza im sił na kolejne problemy. Taka oto właśnie pomoc... :(
MaBi
Praktykant
Zajmuję się: as
Kontakt:

Post autor: MaBi »

Do wniosku ma być dołączona kopia zlecenia potwierdzona za zgodność. Brak takiego dokumentu powoduje, że wniosek o dofinansowanie nie zawiera wymaganych rozporządzeniem załączników i w konsekwencji taki wniosek kwalifikuje się do wezwania do uzupełnienia braków, a ich nieuzupełnienie powoduje pozostawienie bez rozpatrzenia.

A jak osoby maja pretensje to nikt nie zmusza do kupowania w tej aptece, która nie chce wystawiać dokumentów jakie życzy sobie nabywca i są mu potrzebne do uzyskania wsparcia. Widocznie w aptekach nie znają takiego powiedzenia, że klient ma zawsze rację, a po drugie sprzedawcy nie mają serca wobec niepełnosprawnych odmawiając im pomocy i jeszcze pobierając dodatkowe opłaty za skopiowanie dokumentów!
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

MaBi pisze: 07 lut 2020, 13:22 Do wniosku ma być dołączona kopia zlecenia potwierdzona za zgodność. Brak takiego dokumentu powoduje, że wniosek o dofinansowanie nie zawiera wymaganych rozporządzeniem załączników i w konsekwencji taki wniosek kwalifikuje się do wezwania do uzupełnienia braków, a ich nieuzupełnienie powoduje pozostawienie bez rozpatrzenia.

A jak osoby maja pretensje to nikt nie zmusza do kupowania w tej aptece, która nie chce wystawiać dokumentów jakie życzy sobie nabywca i są mu potrzebne do uzyskania wsparcia. Widocznie w aptekach nie znają takiego powiedzenia, że klient ma zawsze rację, a po drugie sprzedawcy nie mają serca wobec niepełnosprawnych odmawiając im pomocy i jeszcze pobierając dodatkowe opłaty za skopiowanie dokumentów!
lepiej bym tego nie ujął :)))))
Bayek
Praktykant
Zajmuję się: Pfron
Kontakt:

Post autor: Bayek »

Zgadzam się też. Chamstwo i lenistwo w aptekach, przekracza już pewien poziom. Swoją frustrację niech wyładowują na ministrze zdrowia a nie na niepełnosprawnych
Matix
Stażysta
Zajmuję się: dofinansowania
Kontakt:

Post autor: Matix »

Bayek pisze: 07 lut 2020, 15:24 Zgadzam się też. Chamstwo i lenistwo w aptekach, przekracza już pewien poziom. Swoją frustrację niech wyładowują na ministrze zdrowia a nie na niepełnosprawnych
A co mówić niepełnosprawnym lub ich rodzinom, którzy swoją frustrację wyładowują na nas?? I potrafią byc bezwzględni, oj potrafią...
ODPOWIEDZ