Nowy dodatek węglowy - Kopciuch + - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 85 z 108    [ Posty: 1074 ]

Napisano: 30 sie 2022, 12:35

"w TVP" aaaa to definitywnie spraw wyjaśniona
linek
Stażysta
Od: 29 cze 2017, 14:53
Zajmuję się: ŚR/FA/40UA/IT/VAT GAZ/DO/czyste pow

Napisano: 30 sie 2022, 12:59

A jeszcze temat zmiany deklaracji dotyczacej źródeł ciepła. Oczywiście kolejka ludzi zmieniających deklaracje i dodajacych kopciuchy i węgiel. I nikt tego nie weryfikuje.
Ider70
Praktykant
Od: 08 lis 2021, 16:09
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 sie 2022, 13:36

tak czytam i aż nie wierzę, że aż tak to wszystko sobie komplikujecie, jakieś wnioski do prokuratury itp. Ustawa jest nie zmieniona, więc wszystko jest tak jak było oświadczają co oświadczają i tyle, mogą jeszcze jakieś dodatkowe oświadczenie napisać. Nie ma co się w śledczych bawić. Przynajmniej ja mam takie podejście i na szczęście moje kierownictwo coraz bardziej też :)
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 30 sie 2022, 14:06

my_low pisze:tak czytam i aż nie wierzę, że aż tak to wszystko sobie komplikujecie, jakieś wnioski do prokuratury itp. Ustawa jest nie zmieniona, więc wszystko jest tak jak było oświadczają co oświadczają i tyle, mogą jeszcze jakieś dodatkowe oświadczenie napisać. Nie ma co się w śledczych bawić. Przynajmniej ja mam takie podejście i na szczęście moje kierownictwo coraz bardziej też :)
u mnie władza się troszkę wystraszyła, ale po ich uświadomieniu co to za bubel to odpuścili
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 30 sie 2022, 14:33

Dzisiaj przyjmowałam wniosek i przyszedł do mnie Pan z 2 wnioskami: na jednym był on z rodziną na drugim 100 letnia babcia prowadząca osobne gospodarstwo domowe. Pan definitywnie złożył 1 wniosek
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2022, 14:41

jasiak pisze:
30 sie 2022, 14:06
my_low pisze:tak czytam i aż nie wierzę, że aż tak to wszystko sobie komplikujecie, jakieś wnioski do prokuratury itp. Ustawa jest nie zmieniona, więc wszystko jest tak jak było oświadczają co oświadczają i tyle, mogą jeszcze jakieś dodatkowe oświadczenie napisać. Nie ma co się w śledczych bawić. Przynajmniej ja mam takie podejście i na szczęście moje kierownictwo coraz bardziej też :)
u mnie władza się troszkę wystraszyła, ale po ich uświadomieniu co to za bubel to odpuścili
no u mnie na początku też kazali się ze wszystkim wstrzymać i byli przestraszeni, a teraz czas leci rozpatrywać trzeba, ustawa jest jaka jest, to stwierdzili, żeby brać dodatkowe oświadczenie jeszcze pod odpowiedzialnością karną o prowadzeniu oddzielnych gospodarstw i przyznajemy.
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 30 sie 2022, 15:02

Powiedźcie jak robicie w przypadku kiedy jednego dnia złożony jest wniosek np. rodzina 4 osobowa, a za dwa dni wnioskodawca składa oświadczenie że prosi o wycofanie poprzedniego wniosku i składa 2 wnioski (osobne gospodarstwo prowadzi zamieszka na parterze teściowa).
Co należy z tym pierwszym wnioskiem zrobić umorzyć postępowanie ?
Marchewa 72
Praktykant
Od: 16 mar 2017, 10:34
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 30 sie 2022, 15:05

Marchewa 72 pisze:
30 sie 2022, 15:02
Powiedźcie jak robicie w przypadku kiedy jednego dnia złożony jest wniosek np. rodzina 4 osobowa, a za dwa dni wnioskodawca składa oświadczenie że prosi o wycofanie poprzedniego wniosku i składa 2 wnioski (osobne gospodarstwo prowadzi zamieszka na parterze teściowa).
Co należy z tym pierwszym wnioskiem zrobić umorzyć postępowanie ?
Dopinasz ich oświadczenie do wniosku i zostawiasz.
Raa
Referent
Od: 20 lip 2016, 9:37
Zajmuję się:

Napisano: 30 sie 2022, 15:17

Po prostu jak dorosłe małżeństwo ze swoimi dziećmi składa wniosek z teściowa czy babcia to od razu widać ze coś nie tak, wiec nie przyjmować tego pierwszego wniosku, np nie podają jej w rodzinnym, w stypendium, w obiadach z gopsu to czemu nagle w weglowym powinni? I tak samo traktować rodziny których w bazie nie mamy w innych swiadczeniach z racji równego ntraktowania obywateli...
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 30 sie 2022, 15:57

Według tego poradnika, większość kombinatorów powinniśmy odrzucić. https://www.gov.pl/web/klimat/poradnik- ... -weglowego

Cytat:
Wiele gospodarstw domowych w jednym budynku/lokalu
W przypadku gospodarstw domowych jednoosobowych istotnym jest warunek samotnego zamieszkiwania i gospodarowania. Wobec tego nie można uznać, że w jednym lokalu mieszkalnym (bądź budynku jednorodzinnym) prowadzonych jest kilka jednoosobowych gospodarstw domowych.
W przypadku deklarowanych kilku gospodarstw domowych (zarówno jednoosobowych, jak i wieloosobowych) zamieszkujących wspólnie w budynku jednorodzinnym (bądź w lokalu mieszkalnym), korzystających ze wspólnego źródła ogrzewania, podczas rozpatrywania wniosku nie można opierać się tylko na fakcie złożenia kilku oddzielnych wniosków. Wspólne ponoszenie kosztów ogrzewania wskazuje bowiem na fakt współdziałania w celu zaspokojenia wspólnych potrzeb życiowych. Wobec tego wydaje się niezasadne aby gospodarstwa te otrzymały oddzielnie kilka dodatków węglowych na wspólne źródło ciepła.
SebastianK
Praktykant
Od: 10 sie 2022, 22:04
Zajmuję się: DM

Strona 85 z 108    [ Posty: 1074 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x