Nowy Program - kolejne zadanie OPS... - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 28 sty 2022, 13:33

Nie wiem czy wiecie ale ukazał się nowy program naszego kochanego ministerstwa, pn. Korpus Wsparcia Seniora, zachęcam do lektury
gosc2016
Stażysta
Od: 04 lip 2017, 10:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 28 sty 2022, 14:27

Czy tam na gorze już postradali zmysły, kto te wszystkie "programy" a w szczególności małe i średnie OPS są w stanie realizować jak w parze nie idzie zatrudnienie tylko wszystko spada na pracowników.
Niech będą Programy ale pod warunkiem, że przystąpienie do nich przez GMINĘ (co ich nic nie kosztuje ani finansowo ani kadrowo) a w rzeczywistości realizowane przez OPS będzie warunkowało zatrudnieniem obligatoryjne pracownika/ów do ich obsługi !!!
Wójtowie, Burmistrzowie chętnie do nich przystępują (100% finansowane z budżetu państwa)bo przecież "OPIEKA" je będzie realizowała, a dla nich to tylko pozostaje się chwalenie się na stronie BIP co to oni nie robią dla swoich mieszkańców.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 28 sty 2022, 19:25

Cześć, właśnie jestem po lekturze. Program wygląda jak krzyżówka usług opiekuńczych i AOON. Oczywiście wszystko ma być zrobione rękami wolontariuszy za darmo. Oczywiście jest nacisk żeby przystąpić do programu. Ale całe "opracowanie" jak to ma wyglądać spadnie na OPS. Koordynowałam ten program do końca 2021 r. Różni ludzie się zgłaszali, ale jeśli uznałam, że nie potrzebują pomocy mogłam odmówić, bo np. mieszkali z rodziną (choć Pani upierała się, że ktoś musi wyprowadzić jej pieska, bo syn nie będzie tego robił przed pracą) czy mieli usługi opiekuńcze, które zaspokajały ich potrzeby. Teraz widzę, że każdy kto ma 65 lat i więcej może się zgłosić. I ktoś musi do takiej osoby iść, rozeznać jej potrzeby i skierować do niej wolontariusza na każde jej zawołanie. Super.
Nimrodel
Praktykant
Od: 12 cze 2020, 13:32
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 sty 2022, 21:11

a wolontariusze to walą drzwiami i oknami..........
Ciekawe co z tego wyjdzie............
a OPS'y to niedługo będą drogi budować :evil: :twisted:
anna anna anna
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 10:05
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 01 lut 2022, 9:30

a gdzie można przeczytać ten program?
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 01 lut 2022, 10:57

Moduł II programu
pytanie: gdzie miałaby się znajdować centrala (dyspozytornia) , czy w gminie? czy ktoś wtedy musi pełnić dyżur?
Bk
Ewasjana
Podinspektor
Od: 24 mar 2015, 11:00
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 04 lut 2022, 13:25

Ewasjana pisze:Moduł II programu
pytanie: gdzie miałaby się znajdować centrala (dyspozytornia) , czy w gminie? czy ktoś wtedy musi pełnić dyżur?
Z tego co rozumiem, możemy sami to koordynować i dodatek dla pracownika, albo zlecić usługę na zewnątrz firmie prywatnej czy organizacji. Już wpływają oferty firm.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem