NP 500+ co dalej, informuje ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 07 lut 2024, 15:21

Mam decyzje UW o nienależnie pobranych świadczeniach wychowawczych, kwota spora bo z kilku lat pobierania.
dziś wiadomo nie wypłacamy 500/800, nie ma z czego potrącać.
jeśli pani nie wyrazi checi splaty całosci czy rozłożenia na raty u nas.
to jaka procedura dalej ?
- chodzi mi o to czy przekazuję decyzje NP do ZUS ? (i ja wyliczam do tego odsetki odrębnym pismem ?)

ktoś przechodził NP ostatnio gdzie nie ma spłat NP.?

(dodam, że rodzinne nadal jest wypłacane tej Pani, ale są też NP rodzinne i NP rodzinne bedą potracane z bieżących wypłat zasików rodzinnych)
Maja512
Referent
Od: 29 maja 2018, 14:06
Zajmuję się: św

Napisano: 21 lut 2024, 12:59

Miałam kilka takich sytuacji.
UW wysłało decyzję o NP. Jakiś czas potem wysłali zapytanie czy osoba spłaca te nienależnie pobrane świadczenia. Jeśli nie spłacała to UW wysyła do ZUS info, że mają to potrącać z bieżących 500+ (800+).
Osobno nam wysłali info, że mamy kontaktować się z ZUSem przy końcowych spłatach ile wynoszą pozostałe odsetki. My je podajemy na dzień spłaty- ZUS wysyła środki i sprawa się zamyka.
janka091
Stażysta
Od: 23 lip 2019, 8:39
Zajmuję się: ŚW, ŚR, DO, DW, GAZ, DE, DDGD, BE

Napisano: 29 sie 2024, 13:36

My jak dostajemy decyzję z UW o np to my wysyłamy pismo do ZUS o potrącenie, takie dyspozycje z UW dostaliśmy.
Każdorazowo też musimy informować poprzez empatię o zmianie wysokości zadłużenia (niezwłocznie) i o terminie przekazania środków do UW. Wiadome jest, że dochody przekazujemy dwa razy w miesiącu do gminy a ona dalej do UW, ale to my musimy wysyłać zapytania do UM o termin przekazania a następnie przez empatię wiadomość do UW.
Aisab48
Stażysta
Od: 07 sie 2019, 12:57
Zajmuję się: npś

Napisano: 05 wrz 2024, 10:19

janka091 pisze:
21 lut 2024, 12:59
Miałam kilka takich sytuacji.
UW wysłało decyzję o NP. Jakiś czas potem wysłali zapytanie czy osoba spłaca te nienależnie pobrane świadczenia. Jeśli nie spłacała to UW wysyła do ZUS info, że mają to potrącać z bieżących 500+ (800+).
Osobno nam wysłali info, że mamy kontaktować się z ZUSem przy końcowych spłatach ile wynoszą pozostałe odsetki. My je podajemy na dzień spłaty- ZUS wysyła środki i sprawa się zamyka.
Jakie województwo? W jakich województwach UW sam rozlicza się z ZUS-em?
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2024, 9:28

Czy ZUS informuje od kiedy i w jakich kwotach będzie potrącał NP? Pytam, bo muszę wnieść do budżetu - pismo dopiero wysłane do ZUS. Podejrzewam, że potrącenia będą od października i w pierwszej kolejności na odsetki (bardzo duża kwota) - w tym roku nie ma opcji, żeby spłacono całość... i jeszcze ZR są do uregulowania
babajaga
Referent
Od: 06 kwie 2017, 8:33
Zajmuję się: niemal wszystko, jak to bywa w małych OPS

Napisano: 02 paź 2024, 12:52

przyszły NP 500+.
Pani nie chce zapłacić.
wysyłam zatem ta deczyje do ZUS.
czy możecie poratowac pismem przewodnim do ZUS ? co dodatkowo załączam oprócz decyzji NP.
mam pierwszą taka sprawę że nie chce spłacić NP 500 bezpośrednio do nas , woli miec potracane z bieżących wypłat 800 :(
Maja512
Referent
Od: 29 maja 2018, 14:06
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x