Mam decyzje UW o nienależnie pobranych świadczeniach wychowawczych, kwota spora bo z kilku lat pobierania.
dziś wiadomo nie wypłacamy 500/800, nie ma z czego potrącać.
jeśli pani nie wyrazi checi splaty całosci czy rozłożenia na raty u nas.
to jaka procedura dalej ?
- chodzi mi o to czy przekazuję decyzje NP do ZUS ? (i ja wyliczam do tego odsetki odrębnym pismem ?)
ktoś przechodził NP ostatnio gdzie nie ma spłat NP.?
(dodam, że rodzinne nadal jest wypłacane tej Pani, ale są też NP rodzinne i NP rodzinne bedą potracane z bieżących wypłat zasików rodzinnych)
NP 500+ co dalej, informuje ZUS?
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW, ŚR, DO, DW, GAZ, DE, DDGD, BE
- Kontakt:
Re: NP 500+ co dalej, informuje ZUS?
Miałam kilka takich sytuacji.
UW wysłało decyzję o NP. Jakiś czas potem wysłali zapytanie czy osoba spłaca te nienależnie pobrane świadczenia. Jeśli nie spłacała to UW wysyła do ZUS info, że mają to potrącać z bieżących 500+ (800+).
Osobno nam wysłali info, że mamy kontaktować się z ZUSem przy końcowych spłatach ile wynoszą pozostałe odsetki. My je podajemy na dzień spłaty- ZUS wysyła środki i sprawa się zamyka.
UW wysłało decyzję o NP. Jakiś czas potem wysłali zapytanie czy osoba spłaca te nienależnie pobrane świadczenia. Jeśli nie spłacała to UW wysyła do ZUS info, że mają to potrącać z bieżących 500+ (800+).
Osobno nam wysłali info, że mamy kontaktować się z ZUSem przy końcowych spłatach ile wynoszą pozostałe odsetki. My je podajemy na dzień spłaty- ZUS wysyła środki i sprawa się zamyka.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
My jak dostajemy decyzję z UW o np to my wysyłamy pismo do ZUS o potrącenie, takie dyspozycje z UW dostaliśmy.
Każdorazowo też musimy informować poprzez empatię o zmianie wysokości zadłużenia (niezwłocznie) i o terminie przekazania środków do UW. Wiadome jest, że dochody przekazujemy dwa razy w miesiącu do gminy a ona dalej do UW, ale to my musimy wysyłać zapytania do UM o termin przekazania a następnie przez empatię wiadomość do UW.
Każdorazowo też musimy informować poprzez empatię o zmianie wysokości zadłużenia (niezwłocznie) i o terminie przekazania środków do UW. Wiadome jest, że dochody przekazujemy dwa razy w miesiącu do gminy a ona dalej do UW, ale to my musimy wysyłać zapytania do UM o termin przekazania a następnie przez empatię wiadomość do UW.
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Jakie województwo? W jakich województwach UW sam rozlicza się z ZUS-em?janka091 pisze: 21 lut 2024, 12:59 Miałam kilka takich sytuacji.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
-
- Referent
- Zajmuję się: niemal wszystko, jak to bywa w małych OPS
- Kontakt:
Czy ZUS informuje od kiedy i w jakich kwotach będzie potrącał NP? Pytam, bo muszę wnieść do budżetu - pismo dopiero wysłane do ZUS. Podejrzewam, że potrącenia będą od października i w pierwszej kolejności na odsetki (bardzo duża kwota) - w tym roku nie ma opcji, żeby spłacono całość... i jeszcze ZR są do uregulowania
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
przyszły NP 500+.
Pani nie chce zapłacić.
wysyłam zatem ta deczyje do ZUS.
czy możecie poratowac pismem przewodnim do ZUS ? co dodatkowo załączam oprócz decyzji NP.
mam pierwszą taka sprawę że nie chce spłacić NP 500 bezpośrednio do nas , woli miec potracane z bieżących wypłat 800
Pani nie chce zapłacić.
wysyłam zatem ta deczyje do ZUS.
czy możecie poratowac pismem przewodnim do ZUS ? co dodatkowo załączam oprócz decyzji NP.
mam pierwszą taka sprawę że nie chce spłacić NP 500 bezpośrednio do nas , woli miec potracane z bieżących wypłat 800

Oprócz NP 500+ co dalej, informuje ZUS? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
zapotrzebowanie na środki
UPOWAŻNIENIE
koordynacja wniosek wstecz
potrącenie
świadczenie wychowawcze - zapotrzebowanie na wypłatę w ramach koordynacji
Potrącenie z ZUS
koordynacja ŚW
plan wypłat - koordynacja
czy wykupujecie licencję na 2024r.?
świadczenie rodzicielskie a piecza zastepcza
uchylenie odmowy
Zapomniana informacja i wypłata!