NP a sąd - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 22 sie 2023, 13:45

Sprawa przedstawia się następująco: Klientka dostała od nas decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach pobieranych covidowo ( za późno poinformowała o nowym orzeczeniu).
Odwołała się od tych decyzji do sko i szczerze myślałam że decyzje nam uwalą i umorzą postępowanie, jednak sko utrzymało je w mocy. Klientka złożyła skargę do sądu jednocześnie wniosek do SKo o wstrzymanie wykonania decyzji. SKO odmówiło wstrzymania wykonania decyzji. Do sądu w ostatnim czasie też złożyła wniosek o wstrzymanie wykonania decyzji.
Jak rozumiem skoro sko odmówiło wstrzymania wykonania decyzji to powinniśmy zacząć egzekwować nienależnie pobrane świadczenia. A może istnieje jakiś sposób by wstrzymać się z egzekwowaniem NP do momentu przyjścia decyzji o wstrzymaniu bądź nie z sądu???
Druga rzecz, jeśli zaczniemy egzekwować nienależnie pobrane świadczenia i kobieta powoli będzie je spłacać a za dłuższy czas przyjdzie wyrok sądu, iż nie ma nienależnie pobranych świadczeń i kobieta zwracać nic nie musi, to co wtedy z pieniędzmi które już zwrócone będą??

Jak myslicie??
Mobia
Praktykant
Od: 05 lip 2019, 10:11
Zajmuję się: ŚR.ŚW,DS

Napisano: 23 sie 2023, 9:41

A jaka jest podstawa bezwzględnego wykonania decyzji o NPŚ jeszcze przed wydaniem orzeczenia przez sąd ?
Ostatnio też zaskarżyłem do WSA decyzję SKO (utrzymało w mocy zaskarżoną decyzję organu pomocowego).
Dlaczego kobieta wniosła do SKO o wstrzymanie wykonania decyzji ?
Możesz bardziej szczegółowo wytłumaczyć ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 23 sie 2023, 10:06

Podstawą jest to iż, w momencie utrzymania przez sko naszej decyzji w mocy, decyzja staje się prawomocna. W tej chwili wstrzymać wykonanie decyzji może postanowienie sądu na które babeczka czeka.
Kobieta wniosła do SKO o wstrzymanie wykonania decyzji bo sko tą decyzję utrzymało w mocy. W momencie jak sprawa jest w organie odwoławczym to o wstrzymanie wykonania można zawnioskować tylko do tego organu.
Niestety w ocenie sko pani nie wykazała konkretnych przesłanek (art. 61 par. 3 p.p.s.a.) do wstrzymania wykonania decyzji.

I choć nie jest mi to na rękę, bo wierzę że w sądzie wygra, to jestem zmuszona zacząć te NP egzekwować.
Mobia
Praktykant
Od: 05 lip 2019, 10:11
Zajmuję się: ŚR.ŚW,DS

Napisano: 24 sie 2023, 8:43

Decyzja staje się prawomocna, jeśli nie ma możliwości odwołać się wyżej od tej decyzji.

Czy Ty wydałaś decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności ?
I dlaczego ?

Ciekawe jest to, że jak opiekun np. stara się o SP i po odmowie w MOPS i utrzymaniu odmowy w SKO zaskarży obie decyzje do WSA to nie tylko opiekunka czeka na prawomocne orzeczenie sądu, ale czeka także MOPS.
W przypadku przez Ciebie opisanym na prawomocne orzeczenie sądu czeka wyłącznie opiekunka ?
Mimo, że sprawa trafiła do sądu miałaby nastąpić egzekucja należności, które tak naprawdę nie wiadomo, czy tymi należnościami faktycznie są ?
Czy tytuł wykonawczy stanowią nienależnie pobrane świadczenia ?
Jeśli tak to wyłącznie sąd orzeknie, czy to co Ty wskazałaś w decyzji jako NPŚ jest faktycznie nienależnie pobranym świadczeniem w rozumieniu przepisu art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych.
Czy opiekunka została poinformowana w decyzji o ewentualnej możliwości wstrzymania wykonania decyzji i jakiej decyzji ? - orzekającej o NPŚ, czy orzekającej o np. nie wiem, przekazaniu sprawy do komornika itp.
Czy Ty na pewno działasz w interesie społecznym z uwzględnieniem słusznego interesu strony ?
O co tu chodzi ?
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny