NP dylemat - proszę o poradę - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 lip 2015, 12:20

Samotna matka z 1 dzieckiem pobiera zasiłek rodzinny. W lipcu zgłosiła się, że w maju urodziła drugie dziecko (ojciec nieznany) i złożyła dokumenty na becik i zasiłek z dod. Do tego wyszło, że w lutym podjęła pracę, której nie zgłosiła u nas. Gdy doniosła oświadczenie o wysokości dochodu za marzec okazało się, że przekracza kryterium. Mam 2 pomysły na załatwienie tej sprawy:

1. wszcząć postępowanie i uchylić decyzję za zr na pierwsze dziecko, ustalić nienależnie pobrane świadczenia za IV-VI. Poprosić aby dopisała pierwsze dziecko do wniosku na rodzinne z lipca co złożyła na nowonarodzone i przyznać od lipca po uprawomocnieniu się decyzji uchylającej na pierwsze dziecko. NP potrącić z bieżących.

2. wszcząć postępowanie i zmienić decyzję na pierwsze dziecko w taki sposób, że uchylić prawo do zr na pierwsze dziecko tylko za m-c IV (w maju doszło nowe dziecko i już się kwalifikują), NP ustalić tylko za IV i potrącić z bieżących. decyzja na drugie dziecko zgodnie z wnioskiem z lipca.

Wyjście pierwsze wydaje mi się bardziej poprawne tylko więcej dziewczyna ma do zwrotu.
I jeszcze mam pytanie, bo nie jestem do końca pewna:
Czy można potrącić NP z bieżących jeśli decyzja o zwrocie jeszcze się nie uprawomocniła?
beataQ

Napisano: 30 lip 2015, 12:32

Wszcząć i zrobić NP za kwiecień, wszystko. Potem na podstawie NP zmiana decyzji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 lip 2015, 13:10

nie mozna uchylic od.., do..
wyjatek koordynacja, gdzie jest od..

w tym przypadku wersja Toma wydaje się najrozsądniejsza;-) to tak jak podobnie w śp, robi się tylko np za nienależnie dni, jak ktoś podjął pracę.

Gdyby to zależało tylko ode mnie, to byłabym bardziej restrykcyjna i uchyliłabym decyzję i zwrot całości.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 15:19

uczyli nie uchylam decyzji tylko wydaję decyzje o NP a potem o zwrocie? a jak zmieniam tą pierwotną? Nigdy nie miałam takiej sytuacji, więc nie robiłam w ten sposób
beataQ

Napisano: 30 lip 2015, 15:20

może chociaż wklejcie sentencję takiej decyzji
beataQ

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x