NP po zgonie dłużnika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
wiosenka
Praktykant
Zajmuję się: śr, fa
Kontakt:

NP po zgonie dłużnika

Post autor: wiosenka »

Witam, w kwietniu wierzycielka poinformowała, że dłużnik zmarł w styczniu - wcześniej nie wiedziała. Przez ten czas świadczenia były wypłacane. Czyli będą NP? Nieważne, że nikt prędzęj nie wiedział o śmierci dłużnika.
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: NP po zgonie dłużnika

Post autor: Ewela77 »

ja robię nienależnie pobrane świadczenia w tym wypadku od lutego, ale wiem że są wyroki sądu, które wskazują, iz powinniśmy uprawdopodobnić, iż osoba miała wiedzę o śmierci dłużnika :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Wikkaa
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: Wikkaa »

Na poziomie ops - nienależnie pobrane. Jesli sprawa trafi do sądu - każą uchylić dec o nienaleznie pobranych
olcia_11
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olcia_11 »

sama pisałam niedawno taka NP
znalazłam takie wyroki które mówią że słusznie została wydana NP.
wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi z dnia 13 czerwca 2017r. sygn. akt II SA 68/17, Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z dnia 9 marca 2017 r., sygn. akt III SA/Kr 1796/16, we Wrocławiu z dnia 19 lutego 2015 r., sygn. akt IV SA/Wr 505/14, w Lublinie z dnia 12 listopada 2015 r., sygn. akt II SA/Lu 251/15

czekam na odwołanie:)
ODPOWIEDZ