Od jakiegoś czasu na forum jest nowy temat ZMIANY. Czy jest na tym forum jakaś osoba co te zmiany ogarnia od A do Z i może nam wszystkim wytłumaczyć co my mamy po kolei zrobić i jakie są na to wszystko wzory decyzji, wniosków, informacji itp, bo duzo osób tego nie ogarnia i stoi w miejscu z wydawaniem decyzji na okres 2015/2016 ?
Zmiany są i trzeba nieźle sobie chlapnąć, żeby chociaż część ogarnąć. Nie wiem, czy znajdzie się jakakolwiek osoba, która z czystym sumieniem przyzna, że wszystko wie i pikuś.
Ja przyjęłam taki system: robię i mam w d... czy dobrze, czy źle.
Decyzje wydaję, wnioski wprowadzam nawet wrześniowe do Sygnity, po prostu chcę zdążyć przed aktualizacją, bo są cyrki.
Harmonogram zrobię dopiero przy wysyłaniu decyzji ostatecznej do KS.
Jeśli chodzi o wnioski o przyłączenie czy wszczęcie, aktualnych zostawiam sobie na 3 miesiące a cisnę tych, których wierzycielki nie biorą funduszu. Wydrukowałam stan zadłużeń i zacznę sprawdzać teczki od poniedziałku. Robię wnioski o przyłączenie z kwotą należności ogólną i odsetkami, nie rozbijam na okresy. Jak komornik będzie chciał, to mu to poprawię. Ważne, że coś zrobię a czy dobrze? To wyjdzie w praniu.
Nie oglądam się na nic i na nikogo, bo potem zostanę z ręką w nocniku. Każdy mówi co innego, nie ma jednej dobrej wersji.
Za chwilę siadam do przypisów należności za ten miesiąc i trzeba będzie pomyśleć o sprawozdaniach.
Wyznaczyłam sobie priorytety: sierpniowe wnioski + decyzje, wrześniowe wprowadzone w system, wnioski o przyłączenie dłużników, których teraz nie prowadzę + sprawozdania i listy wypłat na październik.
Resztę czyli m.in. BIG zostawiam na listopad i grudzień.
W tzw. międzyczasie zawiadomienia dla dłużników i wnioski o podjęcie działań, wezwania na wywiad wyślę w grudniu a może uda mi się spiąć i razem z zawiadomieniami.
Dobrze, że koleżanka ogarnia SR, bo inaczej zgon.
WPIERW NIECH TO ZACZNIE DZIAŁAĆ,wczoran inform, wgral mi trójke i nic nie działa, żadnego wniosku nie moge wprowadzic ani na pełnoletnią osobe, ani na rodzica, do d... to wszystko a zrobiłam dopiero 1/4
No i dlatego biorąc przykład z tematów na forum i wkurzonych koleżanek z innych ośrodków wrzuciłam wszystkie wnioski w system i potem tylko dorobię do nich decyzje. U nas aktualizacja lada dzień
ja podrukowałam decyzję, powysyłałam i wysłałam info do dłużników. nie czekam.
U mnie jest problem bo nie mam starych teczek i mój poprzednik który już nie pracuje przekazał mi ostatni okres zasiłkowy a reszte, których już nie ma podejrzewam, że zniszczył albo sobie wziął i nie jestem wstanie ich odzyskać....także jestem w wielkiej dupie i moja dyr. o tym wie.
Będzie ciekawie z moim przyłączeniem.
ja czekam z wydaniem decyzji wierzycielce na okres 2015/2016 bo nie wiem co w niej napisac żeby było dobrze i co później robić ( postępowanie względem DA i co do komornika) ogarnia mnie strach
w systemie masz wszystko, więc się nie martw, z papierowych spraw ze starych teczek potrzbne ew będa decyzje przyznajace pod warunkiem, ze Komornik którąś zagubił,
abc123 pisze:U mnie jest problem bo nie mam starych teczek i mój poprzednik który już nie pracuje przekazał mi ostatni okres zasiłkowy a reszte, których już nie ma podejrzewam, że zniszczył albo sobie wziął
A jakim cudem takie rzeczy są możliwe?
Przecież to jest nieprawdopodobne.
w systemie też wszystko kiepsko prowadzone, wyprowadzałam sporo spraw teraz, a na to wszystko miałam kontrole w czerwcu. Rozpoczęcia postępowania poprzednie też robiłam żeby mi obliczyło zadłużenie, zgłaszania dłużników do BIG - brak, informacje do US o kwotach wpłacanych przez DA - BRAK, TW - częściowy brak, wnioski do innych gmin o podjęcie działań - BRAK, zaliczka nie prowadzona odkąd istnieje FA - kwoty zadlużenia muszę sprawać w księgowości bo inaczej nie mam możliwości.... także boję się o to czy będę w stanie to na tyle szybko ogarnąć żeby się wyrobić z wszystkim. Podkreślam, ze mam tylko 1/2 etatu na FA