Dobry Wieczór.
Pierwszy raz piszę na forum. Nie wiem czy już był poruszany taki temat. Proszę o info.
Dotychczas wprowadzałam decyzje: gminne - pozaustawowe - kod decyzji: 290501 posiłek (z uchwały RM. W harmonogramie wybierałam szkołę, koszt i typ posiłku. Gdy szkoła dostarczała rozliczenie realizowałam to z systemu (przez dokumenty rozliczeniowe lub instytucje). Idealnie zgadzało się w sprawozdaniu.
Od ubiegłego tygodnia - nastąpiła zmiana. Od teraz to zasiłek z kodem 290502
zasiłek celowy - świadczenie pieniężne na zakup posiłku dla dziecka........ (imię i nazwisko dziecka) ...... (data ur) ..... w szkole /przedszkolu ......
Wybierając tą formę, POMOST żąda podania kwoty zasiłku. Kwotę trzeba wyliczyć ogólnie, w przybliżeniu - mnożąc koszt 1 obiadu w danej szkole przez średnią liczbę dni roboczych w miesiącu tj.20. W danych świadczenia usuwam innych członków rodziny – zostaje tylko dziecko, które ma przyznane posiłki w szkole/przedszkolu. Wybieram szkołę, numer konta szkoły i termin realizacji przelewu. Tak jak w pomocy finansowej.
System informuje w tym momencie,że:
"Dla tego typu świadczenia świadczeniobiorcami są wszyscy członkowie rodziny. Spełnienie tego wymagania umożliwi poprawne wyliczenie sprawozdania z programu dożywiania.
Czy potwierdzasz poprawność danych ?"
Po skończonym miesiącu, gdy szkoła dostarczy zestawienie zjedzonych obiadów – w miejsce wyliczonej kwoty zasiłku, mam wpisać rzeczywistą kwotę za obiady (Modyfikuję Świadczenia).
W sprawozdaniu, z "automatu" nie wyjdą posiłki, więc aby były jakieś wartości w tej części, mam ręcznie zliczyć kwoty zasiłków celowych na obiady, liczbę dzieci oraz liczbę osób w rodzinie.
A co pokaże zbiór centralny ? ?
Zliczy(290502)świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności (zasiłek celowy), a (290501) posiłek (z uchwały RM) ZERO.
Zbiór centralny bez posiłków, a sprawozdanie z wykonaniem posiłków. Można tak?
Czy ma ktoś podobną sytuację ?? Czy można "tak" przyznawać posiłki w szkole?