Obszar D dofinansowanie za kwiecień - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 cze 2020, 14:45

Czy możliwa jest refundacja za czas kiedy zamknięte były przedszkola/żłobki?? Często opłaty szły ale obecność zerowa. Wydaje mi się, że znam odpowiedź, ale chciałbym się upewnić :)
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 08 cze 2020, 8:48

Nie ma w programie informacji, że dziecko ma uczęszczać do placówki. Jest dofinansowanie kosztów, które ponoszą rodzice.
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Napisano: 13 lip 2020, 14:03

w kierunkach jest mowa,że koszt zapewnienia opieki to jest koszt związany z pobytem dziecka w przedszkolu/żłobku, też mam te wątpliwości, pisałam do oddziału ale nie odpowiadają,
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Napisano: 03 sie 2020, 13:14

I jak wypłacacie za te miesiące co było zamknięte??
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Napisano: 05 sie 2020, 10:03

pcprkolb pisze:
03 sie 2020, 13:14
I jak wypłacacie za te miesiące co było zamknięte??
Miałam zamiar wypłacać. Zastanawia mnie jednak załącznik nr 2 do umowy, w którym trzeba wskazać dni pobytu dziecka pod opieka placówki. A co właśnie z tymi miesiącami, w których placówki były zamknięte. Opłata stała była pobierana od rodziców, ale dziecko będzie miało w danym miesiącu 0 dni.
Może zmodyfikować ten załącznik? Ja wcześniej miałam załącznik, który wypełniałam na podstawie zaświadczeń z placówek o wysokości kosztów (bez takiego podziału na dni). Co myślicie?
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Napisano: 10 sie 2020, 8:08

ODP z PFRON:

Sytuacja związana z epidemią koronawirusa wymagała i wciąż jeszcze wymaga ekstraordynaryjnych rozwiązań, zarówno jeśli chodzi o warunki zatrudnienia, jak i opieki nad osobami zależnymi. Sposób realizacji programu wymaga elastycznego wsparcia naszych beneficjentów. Dlatego w przypadku miesięcy, w których żłobki i przedszkola były zamknięte z powodu koronawirusa, dofinansowanie także przysługuje, tak jak wcześniej – w zakresie kosztów opieki rzeczywiście poniesionych. Skoro Wnioskodawca ponosił w tym okresie koszty (np. opłaty stałej lub za każdy miesiąc pobytu dziecka w przedszkolu/ żłobku koszty w określonej wysokości, która przysługiwałaby za dany miesiąc gdyby placówka była otwarta) i często również były prowadzone zajęcia on-line lub opieka była wspierana w inny sposób, to koszty w ramach Obszaru D programu mogą być obecnie także dofinansowane w ramach programu, gdyż są one kwalifikowalne.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2020, 9:37

Ja mam odpowiedź mailową od pracownika oddziału, że jeżeli przedszkole było zamknięte ze względu na covid a rodzice ponosili koszty to mamy zwracać stała opłatę. Natomiast w sytuacji kiedy przedszkole było już otwarte a dziecko nie zostało zakwalifikowane ze względu na ograniczone miejsca to również mamy zwracać, ale zażądałam od rodzica zaświadczenie z przedszkola. Jeżeli dziecko nie chodzi do przedszkola bo rodzice się obawiają zakażenia i zostało zakwalifikowane to nie zwracamy.
Pozwodzenia
stokrotka75
Stażysta
Od: 20 mar 2020, 9:38
Zajmuję się: rozpatrywanie wniosków ze środków PFRON.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x