Obszar D - zamknięte przedszkola przez Covid.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Obszar D - zamknięte przedszkola przez Covid.

Post autor: MartuchaEm »

Hej, zwracam się do Was z zapytaniem jak naliczacie dofinansowanie z Obszaru D mając na uwadze, że od marca do maja przedszkola oraz żłobki były zamknięte? Czy pomijacie te miesiące i nie wypłacacie za nie mimo, iż rodzic przedstawił faktury z których wynika, że opłacił te miesiące? Zasady mówią, że my zwracamy za POBYT dziecka w przedszkolu... A skoro placówki były zamknięte, to dziecko nie miało możliwości do niej uczęszczać :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Obszar D - zamknięte przedszkola przez Covid.

Post autor: Tomasz1981 »

ale w niektórych przedszkolach, opłaca się w danym miesiącu, poprzedni miesiąc, więc jeśli rodzice ponosili jakieś opłaty, to ja bym to uznał
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Mam jedną fakturę, gdzie od stycznia 2020 do sierpnia 2020 rodzic opłacał przedszkole. Przecież przez trzy miesiące dzieci siedziały w domach. A co, jeśli placówki dokonywały zwrotu za te miesiące, w których były zamknięte odgórnie? Albo te opłaty będą ,,przeniesione'' na kolejne miesiące roku 2021? Niektóre powiaty nie wypłacają za marzec, kwiecień i maj... Pisałam zapytanie do P. Poręby ale jest cisza od tygodnia więc pomyślałam zapytać tu na forum.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

jeśli jedna faktura, to niech rodzice dołączą potwierdzenie opłat za każdy miesiąc z przedszkola
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Wysłałam pismo do wnioskodawcy także niebawem dostarczy. Ale za to innym wniosku mam zaświadczenie z przedszkola obejmujące w/w miesiące. Rodzic opłacił i udokumentował mi to fakturami i zaświadczeniem z przedszkola.
Moniuszko
Referent
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS
Kontakt:

Post autor: Moniuszko »

Ostatnio w pytaniach i odpowiedziach z PFRON, które ktoś wrzucił tutaj na forum było o tym.. tam napisali, że w przypadku m-cy w których żłobek/przedszkole były zamknięte z powodu koronawirusa, dofinansowanie przysługuje, w zakresie kosztów opieki rzeczywiście poniesionych. Jeśli wnioskodawca ponosił w okresie zamknięcia koszty opieki stałej i za każdy miesiąc pobytu dziecka w przedszkolu/żłobku koszty w określonej wysokości np. połowy opłaty, która przysługiwałaby za dany miesiąc gdyby placówka była otwarta, to mogą być one obecnie także dofinansowane w ramach programu.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Kontakt:

MartuchaEm pisze: 12 lis 2020, 14:53 Wysłałam pismo do wnioskodawcy także niebawem dostarczy. Ale za to innym wniosku mam zaświadczenie z przedszkola obejmujące w/w miesiące. Rodzic opłacił i udokumentował mi to fakturami i zaświadczeniem z przedszkola.
jak mieli koszta to trzeba im zrefundować, tak jak napisał Moniuszko :)
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Niby tak ale Program mówi: ,,Obszar D- koszty opieki nad osobą zależną (opłata za pobyt dziecka w żłobku lub przedszkolu albo inny koszt zapewnienia opieki nad dzieckiem).''
Zatem jeśli dziecko było w domu, pod opieką rodzica to czy to jest ten ,,inny koszt''?
PCPR-DLN1
Stażysta
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.
Kontakt:

Post autor: PCPR-DLN1 »

Moniuszko pisze: 12 lis 2020, 15:04 Ostatnio w pytaniach i odpowiedziach z PFRON, które ktoś wrzucił tutaj na forum było o tym.. tam napisali, że w przypadku m-cy w których żłobek/przedszkole były zamknięte z powodu koronawirusa, dofinansowanie przysługuje, w zakresie kosztów opieki rzeczywiście poniesionych. Jeśli wnioskodawca ponosił w okresie zamknięcia koszty opieki stałej i za każdy miesiąc pobytu dziecka w przedszkolu/żłobku koszty w określonej wysokości np. połowy opłaty, która przysługiwałaby za dany miesiąc gdyby placówka była otwarta, to mogą być one obecnie także dofinansowane w ramach programu.
Potwierdzam - mamy wypłacać.
ODPOWIEDZ