Obywatel Niemiec a 500+

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
beata1305
Praktykant
Zajmuję się: ŚR, ŚW, FA
Kontakt:

Obywatel Niemiec a 500+

Post autor: beata1305 »

Pani złożyła elektronicznie wniosek o świadczenie wychowawcze na córkę. Z weryfikacji wynika, że i wnioskodawczyni i córka posiadają obywatelstwo niemieckie, posiadają numer PESEL i adres zameldowania w Polsce. Pani zaznaczyła, że nikt z członków rodziny nie przebywa za granicą. Jakich dokumentów żądać? Czy wysłać wniosek do Wojewody? Pomóżcie :)
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Re: Obywatel Niemiec a 500+

Post autor: bubek »

Do UW nie ma co wysyłać, jeśli wszyscy zamieszkują w PL to nie ma koordynacji.
https://www.kasarodziny.pl/
Pola1
Referent
Zajmuję się: ŚW/DS
Kontakt:

Post autor: Pola1 »

Też miałam taki przypadek, wnioskodawcą jest obywatel Niemiec. Dzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego i kazali wysłać wniosek do nich w związku z tym, że to jest obywatel Niemiec.
bubek
Podinspektor
Zajmuję się: koordynacja
Kontakt:

Post autor: bubek »

Pola1 pisze: 15 paź 2021, 10:19 Też miałam taki przypadek, wnioskodawcą jest obywatel Niemiec. Dzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego i kazali wysłać wniosek do nich w związku z tym, że to jest obywatel Niemiec.
Zatem zależy jakie województwo, kto odbierze i jak wiatr zawieje. Sugerowałbym spytanie się zatem w swoim UW, chociaż ja tu potrzeby wysyłania tego (jeśli nie ma żadnych związków z DE poza obywatelstwem, nic tam nie pobierają) nie widzę. Koordynacji po prostu nie będzie.
https://www.kasarodziny.pl/
ODPOWIEDZ