ocena pokontrolna - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 25 lis 2013, 13:44

Koniec okresu świadczeniowego 30 września.
1 października zawiadomienie o wszczęciu post. w sprawie zwrotu FA i do końca października - decyzja o zwrocie. Tak mnie poinformowały Panie z kontroli, że jak nie ma terminu w ustawie stosuje saię KPA.
Tłumaczyłam, że fizyczną niemożliwością jest wykonanie wszystkich zadań nałożonych ustawą tj. w jednym czasie przyjmować wnioski, rozpatrywać je, wydawać decyzje, informować o przyznaniu FA i zadłużeniu: dłuznika i OWD, składać wnioski o podjęcie działań do OWD (ledwo z tym można wyrobić sie w czasie), a do tego jeszcze dodać postępowanie w sprawie zwrotu to już w/g mnie lekka przesada. No ale Panie z kontroli były nieugięte twierdząc, że w tym przypadku obowiązuje KPA i w ciągu 30 dni mają być wydane decyzje o zwrot FA.
~Anka W.

Napisano: 25 lis 2013, 13:50

Aniu a jaki artn z KPA mówi o tym że te decyzje maja byc wystawione do końca pażdziernika?
w FA pracuje od miesiąca, i jak na razie z decyzjami o zwrocie jestem w polu, staram sie jak mogę ale tu mam tyle pracy że nie wyrabiam.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 25 lis 2013, 13:52

Pan z kontroli nie tylko nie zna się na pracy, ale jeszcze bredzi.

1.X.2013 nie możesz zrobić wszczęcia. Do połowy października wpływają wpłaty dłużnika od komornika z datą wrześniową. Zrobię za szybko wszczęcie nie tylko będzie dodatkowa robota, ale jak później za szybo zrobimy decyzje to będą do d..upy.
Najwcześniej zrobisz wszczęcie w połowie, zanim ci odbiorą, zanim minie 30 dni od daty wszczęcia to masz już połowa listopada, początek grudnia. 30 dni liczy się nie od daty zakończenia okresu, ale od daty wszczęcia. Jak ustawa nie mówi kiedy się wystawia decyzje (jakie dokładnie terminy) to stosuje się kpa. Ale nie, że 30 dni, ale bezzwłocznie. WG mnie bezzwłocznie to tak jak napisałem od połowy października wszczęcia najszybciej. Zresztą nawet gdzieś miałem wyrok, który sam mówił, że w przypadku gdy może być zmiana sytuacji należy się wstrzymać z wydawaniem decyzji
~Elmer

Napisano: 25 lis 2013, 14:00

sorki myślałam o wrześniu a napisałam październik PRZEPRASZAM ŻE URAZIŁAM!!!!!!!!!
~ELIZKA

Napisano: 25 lis 2013, 14:11

Elmer jakbyś mógł wrzucić ten wyrok, byłabym bardzo wdzięczna.
Przekazuje tylko to co usłyszałam od Pań z kontroli.
Oczywiście w tym okresie tez dopiero w listopadzie wystawiłam decyzje o zwrot FA.

Aniu art. 35 z KPA.
Panie z kontroli stwierdziły, że w naszej ustawie jest art. 27.2 , który mówi, że decyzję wydaje się po zakończeniu okresu świadczeniowego. Nie ma daty więc stosuje się art. 25. Okres świadczeniowy kończy się 30 września więc należy zastosować KPA i mamy miesiąc na wydanie decyzji.
~Anka W.

Napisano: 25 lis 2013, 14:14

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/77B60535A5
Postępowanie wyjaśniające w sprawie nałożenia na dłużnika alimentacyjnego obowiązku zwrotu wypłaconych świadczeń jest, jak podkreśla się w orzecznictwie sądów administracyjnych, postępowaniem znacznie uproszczonym, gdyż sprowadza się ono w istocie do ustalenia czy została wydana decyzja ostateczna o przyznaniu świadczenia z funduszu alimentacyjnego i czy określone w niej świadczenia zostały osobie uprawnionej wypłacone (por. wyrok WSA z 21.10.2010 r. II SA/Po 491/10, Lex nr 754443). Nie oznacza to jednak, że w postępowaniu tym organ zwolniony jest z obowiązku stosowania zasad ogólnych postępowania administracyjnego, w tym wyrażonej w art. 7 k.p.a. zasady prawdy obiektywnej oraz uwzględniania w toku załatwiania spraw interesu społecznego i słusznego interesu obywateli, a także wynikającego z art. 77 § 1 k.p.a. obowiązku wyczerpującego zebrania i rozpatrzenia całego materiału dowodowego. To zaś oznacza, że w sytuacji gdy organ wierzyciela dysponuje informacjami wskazującymi na uzyskiwanie w okresie świadczeniowym przez osobę uprawnioną należnych jej alimentów (a taka sytuacja miała miejsce w rozpoznawanej sprawie), winien powstrzymać się do wydawania decyzji zobowiązującej dłużnika alimentacyjnego do zwrotu wypłaconych świadczeń alimentacyjnych, do czasu ustalenia czy były one świadczeniami należnymi czy też nie w rozumieniu art. 2 pkt 7 lit. d powołanej wyżej ustawy.

~Elmer

Napisano: 25 lis 2013, 14:39

Dzieki Elmer.... :)
~Anka W.

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x