Od kiedy brać pod uwagę alimenty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/dodatki paliwowe/zaśw. czyste powietrze
- Kontakt:
Od kiedy brać pod uwagę alimenty
Kobitka pobiera od 01.04.2016 r. świadczenie wychowawcze. Teraz przyniosła wyrok sądowy o rozwodzie i alimentach z dnia 25.07.2016 r. orzeczenie podlega wykonaniu jako prawomocne od 07.09.2016 r. Czy liczyć jej alimenty do dochodu od lipca czy września?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: Od kiedy brać pod uwagę alimenty
przecież alimenty nie są dochodem uzyskanym, to będzie się liczyło do nowego okresu jako dochod z roku bazowego.
-
- Stażysta
- Kontakt:
No zgadza się. Wyrok z lipca 2016 r., a rok bazowy 2016, więc co twoim zdaniem jest nie tak?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
nie zrozumiałam, myślałam, że pytanie dotyczy jakiegoś przeliczenia dochodu do starego okresu...do nowego liczyłabym od momentu uprawomocnienia wyroku, tzn. pod warunkiem, ze alimenty są płatne od daty uprawomocnienia się wyroku
-
- Stażysta
- Kontakt:
Dzięki Anna za podpowiedź.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia wychowawcze
- Kontakt:
mam dylemat jeśli chodzi o alimenty... kobieta pobiera je z funduszu, nie jest rozwiedziona ze swoim mężem jest on więc w składzie rodziny, czy w takim razie te alimenty sa dochodem nieopodatkowanym w tej rodzinie?? ja bym je liczyła, a Wy??
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Wyrok nie musi być prawomocny, tylko podlegający wykonaniuanna553 pisze:nie zrozumiałam, myślałam, że pytanie dotyczy jakiegoś przeliczenia dochodu do starego okresu...do nowego liczyłabym od momentu uprawomocnienia wyroku, tzn. pod warunkiem, ze alimenty są płatne od daty uprawomocnienia się wyroku
Liczyszsylwuska pisze:mam dylemat jeśli chodzi o alimenty... kobieta pobiera je z funduszu, nie jest rozwiedziona ze swoim mężem jest on więc w składzie rodziny, czy w takim razie te alimenty sa dochodem nieopodatkowanym w tej rodzinie?? ja bym je liczyła, a Wy??
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Referent
- Zajmuję się: PS SR
- Kontakt:
Pani ma zasądzone alimenty od 2015r, komornik napisał w zaświadczeniu, że egzekucja jest prowadzona od lipca 2017r, alimenty zaległe od lipca 2016r w kwocie 6500zł. Na poczet alimentów w 2017r wyegzekwowano 0,00zł.
Jeżeli 2016r nie był objęty egzekucją, powinnam liczyć alimenty za 2016r, ale dziwne jest to że komornik napisał że ma zaległe alimenty od lipca 2016r. Jak myślicie, jak to policzyć?
Jeżeli 2016r nie był objęty egzekucją, powinnam liczyć alimenty za 2016r, ale dziwne jest to że komornik napisał że ma zaległe alimenty od lipca 2016r. Jak myślicie, jak to policzyć?
Oprócz Od kiedy brać pod uwagę alimenty - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Aktualizacja Oprogramowania 2-4.4
dochód uzyskany na podstawie uchwały zarządu Pilne
wyrejestrowanie działalności gospodarczej pilne
nienależnie pobrane czy moga poczekać
czy do wnisoku o 500 + nie ma załacznika jeśli jest więcej d
czy brać wyrok do 1-szego dziecka jesli ubiega sie tylko na
Alimenty w 2016 na dziecko którego nie ma w składzie rodziny
Panie Tomku Empatia i MF pomocy
Empatia - Ministerstwo Finansów
czy separacje traktujecie jako rozwód
czy mozna zmienic date rejestracji???
podatek należny od dochodu z emaptii
dzieci w pogotowiu opiekuńczym
Pismo Minister Rafalskiej do Wójtów, Prezydentów, Burmistrzó
uchylenie od października we wrzesniu? Można
czy Tom..dzielicie 500 jak pierwsze dziecko kończy 18 lat...