od kiedy fundusz - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 18 lip 2014, 10:02

Wierzycielka składa u komornika wniosek egzekucyjny ponieważ dłużnik nie płaci jej alimentów. W tym samym dniu składa wniosek o fundusz alimentacyjny z prośbą o zawieszenie postępowania do czasu dostarczenia zaświadczenia o bezskuteczności egzekucji za dwa miesiące.
Po dwóch miesiącach chce wyrównania fa od miesiąca w którym złozyła wniosek o egzekucje u komornika i o fa, czy mozna w takiej sytuacji wyrównac swiadczenia?
maagis1

Napisano: 12 sie 2014, 11:58

Też się zastanawiam nad taką sytuacją. Wierzycielka złożyła wniosek u komornika na początku sierpnia, po kilku dniach złożyła u nas wniosek o FA. Co w takiej sytuacji zrobić? Zaświadczenie o bezskuteczności będzie dopiero w październiku. Zawiesić postępowanie, a później przyznać fundusz od sierpnia???
AAsia

Napisano: 12 sie 2014, 12:12

Fakt, że trzeba przyznać od miesiąca złożenia wniosku, ale musi być 2 miesiace bezskuteczna egzekucja. Więc ja bym przyznała nie od sierpnia, ale po tych 2 bezskutecznych miesiącach
Asia4

Napisano: 12 sie 2014, 12:40

tak samo, jak Asia4
fa:)

Napisano: 12 sie 2014, 12:41

Więc mam odmówić FA za sierpień i wrzesień?
AAsia

Napisano: 12 sie 2014, 12:49

a ja byłam w ubiegłym roku na szkoleniu z Mazurkiewiczem, temat był poruszany i mówił ze mamy przyznawać od miesiaca złożenia wniosku, wierzycielka składa wniosek, zawieszamy postepowanie, czekamy 2 miesiace i po zaśw komornika przyznajemy od miesiaca złożenia u nas
ala!

Napisano: 12 sie 2014, 12:53

Też mi się wydaje, że od miesiąca złożenia wniosku.
Może ktoś jeszcze się wypowie?
AAsia

Napisano: 12 sie 2014, 14:17

prawda jest taka, że komornik ma ci zaświadczyć, czy w ciągu ostatnich dwóch miesięcy egzekucja ta, była bezskuteczna, nie nasz to problem.
Pojawia się on w sytuacji, gdy musisz podac datę wszczęcia egzekucji wprowadzając wniosek - może system nie przepuścić.
wika2

Napisano: 12 sie 2014, 14:29

Asia4 pisze:Fakt, że trzeba przyznać od miesiąca złożenia wniosku, ale musi być 2 miesiace bezskuteczna egzekucja. Więc ja bym przyznała nie od sierpnia, ale po tych 2 bezskutecznych miesiącach
popieram, świadczenia przysługują w przypadku bezskutecznej egzekucji, złożyła wniosek nie ma 2 m-cy egzekucji, ja bym jej odmówiła, i przyznała od sierpnia, niech się odwołuje i tyle
P. Mazurkiewicz dużo mówi a poźniej wypiera się że tak nie mówił i mówi odwrotnie ...
pres

Napisano: 12 sie 2014, 15:08

pres - masz niestety rację - Mazurkiewicz raz mówi tak, a następnym razem coś zupełnie "na odwrót". W jego wieku skleroza?... Ale nie lubię jeździć do niego na szkolenia, bo mnie tym gadaniem wkurza
Asia4

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x