osoba pobierała szo do X 2017 r. i pobiera od XI 2017 r. W listopadzie 2017 r. dostaje decyzję o przyznaniu emerytury z ZUS od 01.10.2017 r. Pierwsza wypłata w listopadzie 2017. Od kiedy nie należy się jej SZO ? od października 2017 r. ? Uznać to za nienależnie pobrane świadczenie ?
kiedy wypłata za listopad? kiedy doręczona decyzja z ZUS? mi wygląda, że tu nienaleznych nie będzie no chyba, że decyzję z ZUS dostała na początku listopada a wypłata była na koniec
Ja mam podobną sytuację. Osoba dostała decyzję o przyznaniu emerytury w listopadzie 2017 r. - wydaną 7.11. (doręczona 21.11.) i pierwsza wypłata emerytury z wyrównaniem w listopadzie. Czy przyznać za listopad i odmówić od grudnia 2017 r.?
Art. 24 ust. 7 u.o.ś.r. mówi, że "w przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do świadczeń rodzinnych lub obniżenie ich wysokości, świadczenia nie przysługują lub przysługują w niższej wysokości od miesiąca następującego PO pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym nastąpiło uzyskanie dochodu".
Prawo do emerytury istnieje zgodnie z decyzją ZUS od 1.10.2017 r. Czyli od października, pierwszy miesiąc od miesiąca uzyskania emerytury to listopad 2017 r. A miesiąc następujący po pierwszym miesiącu od uzyskania dochodu to grudzień 2017 r. Więc dlaczego odmowa na listopad?
Doprecyzuję, że prawo do emerytury nabył podopieczny i po prosty będzie przekroczone kryterium dochodowe:)Ale znalazłam wyrok w tej sprawie.
Określenie terminu utraty prawa do świadczeń rodzinnych
Wyrok
Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego siedziba w Gdańsku
z dnia 29 czerwca 2017 r.
III SA/Gd 374/17
Teza
Skoro rodzina skarżącej uzyskała dochód w listopadzie 2016 r., to skarżąca mogła utracić prawo do świadczeń rodzinnych od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód ten zastał osiągnięty, czyli nie wcześniej niż od stycznia 2017 r. Zatem stosownie do dyspozycji art. 24 ust. 7 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2016 r. poz. 1518) uchylenie decyzji przyznającej zasiłki rodzinne nie mogło nastąpić od 1 grudnia 2016 r.
Jak nabył podopieczny to zupelnie zmienia postać rzeczy Przecież to zupełnie inaczej niż u autorki tematu a ty piszesz, że podobna sytuacja.... Ty robisz z dochodu, nalezy się nawet listopad i grudzień
Uzysk w listopadzie, doliczasz grudzień, odmowa od stycznia.