od kiedy nowa odpłatność za DPS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 sie 2015, 9:12

opiekun prawny mieszkańca DPS poinformował w lipcu, że jego podopieczny otrzymał nową decyzję w czerwcu, podwyższającą świadczone na jego rzecz alimenty od lutego br., a wypłata nastąpiła w czerwcu z wyrównaniem za te miesiące. Od kiedy powinnam zmienić decyzję dotyczącą odpłatności za jego pobyt w DPS? Wydaje mi się, że od lutego trzymając się zasady, że odpłatność za pobyt w dps ustala się do wysokości 70% dochodu pensjonariusza. Czy mam rację???? proszę o pomoc.
tolka

Napisano: 04 sie 2015, 11:33

nikt nie miał takiego problemu??
tolka

Napisano: 04 sie 2015, 12:38

A przekracza 10% kryt. osoby samotnie gospod.
t.franek

Napisano: 04 sie 2015, 12:47

Jak wywiad był w lipcu -dochody za czerwiec zmiana od lipca- w oświadczeniu jednorazowym rozliczasz dochód należny za dany okres
t.franek

Napisano: 17 sie 2015, 21:04

za dps należność klienta liczymy 70% jego dochodu, nie z poprzedniego miesiąca tylko poprostu 70% bieżącego, dlatego np zmieniamy decyzje w miesiącu waloryzacji (zwykle w III) a nie miesiąc po (czyli od IV). Nie rozumiem co t.franek ma na myśli piszącc o rozliczaniu dochodu należnego w oświadczeniu jednorazowym??? Dlaczego gmina ma "tracić" z powodu długotrwałej procedury "uzyskiwania" przez klienta alimentów? Wydaje mi się, że zmiana powinna być od lutego, ale nie miałam takiego przypadku
olka.t

Napisano: 19 sie 2015, 11:22

może ktoś jeszcze się wypowie, plisss
tolka

Napisano: 19 sie 2015, 14:11

Miałam taki przypadek i pytałam o to ministerstwo. Wg. nich istotne jest kiedy faktycznie osoba otrzymała pieniądze (nie decyzję) i nie ważne czy z wyrównaniem czy bez.
W twoim przypadku osoba otrzymała kasę z wyrównaniem w czerwcu, więc zmiana odpłatności od następnego miesiąca, czyli od lipca. Za dochód przyjmuje się wysokość podwyższonych jednomiesięcznych alimentów należnych za czerwiec bez wyrównania.
Zważyć należy, że nasza decyzja nie działa wstecz, więc jeśli decyzji zmieniającej odpłatność nie wystawiono w lipcu ze zmiana od lipca, to wystawiając decyzję w sierpniu odpłatność możesz zmienić dopiero od sierpnia, a nie od lipca.(jeśli nie można było zmienić decyzji w lipcu z winy klienta a nie instytucji, to pozostaje odzyskanie kasy za lipiec w formie świadczeń nienależnie pobranych).
PS. Z taką interpretacją nie zgadzał się nasz wydział polityki społecznej w Urzędzie Wojewódzkim, ale otrzymał reprymendę i pisemną interpretacje prawną. Potem z wydziału do każdego OPS wysyłali pismo, by w takich przypadkach w ten właśnie sposób postępować.
iga3

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem