od kiedy przyznać ??? help - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 sie 2016, 12:44

Pani składa dziś wniosek na rodzinne w tym na dodatki :
urodzenie
samotny
wychowawczy
dziecko kończy jutro rok
i z dochodem który ma dzień dzisiejszy się nie łapie na rodzinne - przekroczenie dochodu, ale od jutra ma udzielony urlop wychowawczy
więc rodzinne, samotnym, wychowawczy przyznaję od września ? za sierpień odmowa ?
a urodzenie ? wniosek fakt złożony do ukończenia przez dziecko 1 roku życia, ale czy na pewno mogę przyznać ten dodatek na wrzesień ?
gasiak

Napisano: 02 sie 2016, 12:51

jeżeli nie nabywa prawa do zasiłku rodzinnego od sierpnia bo ma przekroczenie to niestety ale dodatek z tytułu urodzenia dziecka też się nie należy
Gość

Napisano: 02 sie 2016, 13:18

też tak uważam
ale będę miała odwołanie na 200 % :)
mam publikację i stąd wątpliwości, w której piszą że ( sytuacja taka sama )że dodatek się należy bo pani złożyła wniosek o dodatek przed ukończeniem przez dziecko 1r.ż mimo, że przyznanie i wypłata następuje po ukończeniu przez dziecko 1 r.ż
wiem, że książki i inne tego typu publikacje nie są wykładnią prawa dlatego się wole upewnić ...
na jaki artykuł mam się powołać dając odmowę na urodzenie ?
gasiak

Napisano: 02 sie 2016, 14:25

art.24 ust.6
z tym że utratę dochodu robisz za 2014 tj. rok bazowy dlatego nie można przyznać prawa do świadczeń rodzinnych od miesiąca złożenia wniosku tylko od następnego po utracie dochodu
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x