witam
zwracam się z prośbą o radę: zgłosiła się do mnie spokrewniona rodzina zastępcza, która powstała w grudniu 2010r. Wcześniej nic nie wiedziałam o istnieniu tej rodziny, sąd nie przysłał do PCPR postanowienia ani żadnej informacji, że została utworzona rodzina zastępcza. Rodzina złożyła wniosek o przyznanie świadczenia, i teraz powstał problem: od kiedy przyznać świadczenie? Bardzo proszę o pomoc.
od kiedy świadczenie dla rodziny zastępczej na dziecko
Re: od kiedy świadczenie dla rodziny zastępczej na dziecko
ustawa mówi że od faktycznego umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej, ale ustawa obowiązuje od 1 stycznia 2012, a poprzednia mówiła że od dnia złożenia wniosku. więc co do czasu do 31 grudnia 2011 nie ma problemu nie było wniosku nie ma pieniędzy. Więc mając na uwadze orzecznictwo należy się świadczenie od 1 stycznia 2012
dziękuję za odpowiedź. rozmawiałam też z radcą prawnym i on wyraził identyczną opinię.
ok super, że sprawa wyjasniona ale mnie zadziwia ze sąd nie przesłał postanowienia... Co to za województwo? Jaki Sąd?
no tak się niestety stało, sąd postanowienia nie przesłał a rodzina zastępcza też się sama nie zgłosiła wcześniej, to jedyny taki przypadek, poza tym współpraca ze sądem układa nam się raczej dobrze. Nie dociekamy dlaczego sąd nam postanowienia nie przysłał ponieważ to już niczego nie zmieni, nie chcemy nikogo oceniać, każdemu może się zdarzyć błąd, pewnie ktoś zapomniał.
W sumie to Iwona ma racje, każdemu może się zdarzyć błąd, pewnie ktoś zapomniał.
Pamiętajcie iż jeszcze oprócz ustawy o pieczy jest KPA i w oparciu o nie wydajecie decyzję a w KPA nie ma artykułu, który pozwala rozpatrzyć sprawę wstecznie.
a czy przepisy ustawy o pieczy zastępczej nie są przepisami szczególnymi w stosunku do kpa i je należy najpierw stosować, i dopiero co w nich nie jest uregulowane to kpa?
Oprócz od kiedy świadczenie dla rodziny zastępczej na dziecko - Stare tematy przeczytaj również:
RZ zawodowa a praca zarobkowa....
ocena rodzin zastępczych
Metryczki do spraw o odpłatność za DPS
Wolna RZ przyjmie dzieci
schodołaz
Wystąpienie realizatora o środki AS
bariery w komunikowaniu sie - zameldowanie
opłata za pobyt dzieci - ustawa o p.społ.
pomocy!!
ZGŁASZANIE DZIECI DO OŚRODKA ADOPCYJNEGO
trznsport dziecka do placówki op-wych
pomocy!!
prosze o pomoc i rade
asystent rodziny
skontrolowanie sytuacji rodziny
ustawa o rehabilitacji (PFRON)